NY BLOGG

Dato: 04.jul.2011 | Tid: 20:52 |

Har nå begynt å komme litt i gang med den nye bloggen, men begynner ikke å blogge på den før designet og alt er klart. Jobber fortsatt med saken, så det blir ikke lenge tid! I mens kan dere jo legge meg til på Bloglovin:

bloglovin

Håper virkelig dere kommer til å fortsette å følge med :-)

Svar på spørrerunde del 2

Dato: 11.mai.2011 | Tid: 03:35 |

Tok du med deg PC og mobil til USA?
Hadde med meg både min egen PC og mobil, men kjøpte iPhone etter en liten stund her. For dere som lurer på det, så kjøpte jeg den uten kontrakt til omtrent samme pris som den selges for i Norge, og jeg vet ikke om det kommer til å bli mulig for meg å bruke den i Norge. Noen som vet noe om dette? Hva jeg kan gjøre for å få den til å virke i Norge? Er litt skeptisk til denne jailbreakinga nemlig.

Hva hadde du i engelsk før du dro?
Jeg hadde 6- i engelsk da jeg dro, så vidt jeg husker. Dette med engelsken er ikke noe stress, du lærer det superfort når du kommer til USA!

Er det sånn at du bare MÅ ha stor rumpe der borte?
Det er det de fleste guttene ser etter, ja. Her er det mest "rumpegutter", ikke så mye "puppegutter", haha. Det er liksom om å gjøre å ha størst mulig rumpe her. Er det slik i Norge egentlig, gutter?

Ser du på Ashley eller noen av de andre vennene dine der, som bedre venner enn de du hadde i Norge?
Ashley ser jeg på som ei bestevenninne, på lik linje med bestevenninnene mine hjemme i Norge. Hun betyr utrolig mye for meg, og jeg er helt vanvittig glad i henne. Finner ikke ord! Vi har virkelig blitt VELDIG close, og hun sier jeg er den aller beste venninna hennes.

Kan vi få se et bilde av Håkon?

Har noen gutter fra USA prøvd seg på deg?
I'm not gonna lie, det skjer stadig vekk. Hele tiden, enten det er i form av meldinger på Facebook, at de har fått tak i nummeret mitt på en eller annen måte, eller at de prøver seg med et slibrig sjekketriks på en fest eller lignende. Funker ikke på meg, haha! Gutter har også kommet opp til meg og spurt om jeg kan bli med dem på date, og jeg må bare si nei rett i trynet på dem. Ikke det at det gjør meg noe. De blir helt crazy når de ser "white girls" med blondt hår etc. Aller helst om de er "foreign", og har aksenter. Det synes de er supersexy, for some reason.

Er det vanskelig å få seg venner?
Jeg tror nok det varierer. Det spørs både på folkene på skolen, og på deg som person. Men det er DU som må ta initiativ og jobbe for det, for det er ikke garantert at de kommer løpende til deg! Her i USA blir folk veldig ivrige når noen nye begynner på skolen, og vil gjerne ha de med inn i jentegjengen med en gang, så for meg var det ikke noe problem. Det som er vanskelig, derimot, er å skille mellom hvem du kan regne som EKTE venner, og som du vet kommer til å være der for deg når du trenger det. Har blitt dolket i ryggen SÅ mange ganger, og sitter nå kun igjen med Diana, Ash og Brianna som jeg regner som mine virkelig ekte venninner.

Har du noen gang tenkt at du kanskje valgte feil ved å dra fra Håkon?
Ja, noen ganger har jeg det. Jeg har vært redd for at vi skulle vokst fra hverandre, og at ting skulle være veldig annerledes når jeg kom hjem, men jeg tror ikke vi har forandret oss så veldig i grunnen. Jeg har aldri tenkt at jeg valgte FEIL egentlig, for dette var virkelig drømmen min, og aldri i verden om jeg ville latt noen stoppe meg fra å leve den ut. Likevel har jeg tenkt på at kanskje jeg ødela litt for forholdet vårt ved å dra, men nå er jeg helt sikker på at dette året kun har gjort oss sterkere, og jeg teller dager til jeg skal hoppe i armene hans på Gardermoen og være verdens lykkeligste jente igjen.

Hvordan har Håkon hatt det dette året?
Det har vært veldig tøft for han, men han har vært VELDIG flink og støttende, og han har ALDRI sagt noe som at "skulle ønske du aldri dro" eller noe. Han unnet meg virkelig denne opplevelsen, og jeg føler meg SÅ heldig som har en så fantastisk kjæreste som han.

Er det mye sex blant ungdommen der? Mange gravide?
Ja, slik som i Norge. Mange gravide jenter på skolen her i USA, flere enn hjemme i Norge faktisk. Det er faktisk TO jenter på 15 år som snart skal føde på skolen min, er ikke det sykt? Har også flere i klassene mine som allerede har barn (som er 17-18 år), og som venter barn i de neste månedene.

Har utvekslingsstudenter lov til å ha sex?
Ja. Men om du blir gravid, blir du sendt hjem. Dette gjelder også for guttene! Om de får ei jente gravid, blir de sendt hjem.

Kan du lage et innlegg om hvordan det var å komme hjem?
Selvfølgelig.

Er det noe du angrer på at du har gjort/ikke gjort mens du var i USA?
Angrer på at jeg ikke fikk sagt hadet til den første vertsfaren min før jeg flyttet ut, han var veldig søt. Angrer også på at jeg ikke sendte dem et "takkekort" til jul for å ha tatt meg inn den første måneden. Ellers angrer jeg på at jeg ikke sparte opp penger før jeg dro, så jeg kunne tatt en av de turene med BeloUSA til Hawaii eller New York.

Hvor mye pakket du med deg til USA?
En halvfull koffert.

Er du aldri sammen med Adrian lengre?
Nei.

Har du vært i London noen av de siste årene? I såfall, hvilke klesbutikker anbefaler du?
Ja, var der i februar 2010 med kjæresten. Anbefaler New Look, Miss Selfridge, Selfridges, Topshop, River Island, Urban Outfitters, Zara og Primark.

Hvordan er guttene i USA i forhold til guttene i Norge?
Generelt mer umodne her i USA har jeg fått inntrykket av. Det er også vanskeligere å kun ha en guttevenn (uten at han har andre intensjoner enn å bare være vennen din), enn det er hjemme i Norge.

Er det mye drama på skolen din?
Ja, MYE. Både i form av vanlig drama, catfights og slåsskamper.

Har du blitt veldig god i engelsk?
Vil si det, ja!

De fleste vil jo til California/Hollywood, er det enkelt å få seg familie der?
I California er det mange som får seg vertsfamilie, men ikke på store steder som Hollywood, nei. Organisasjonene mener det er for farlig og utrygt, og det er også vanskeligere å finne seg til rette og få seg nære venner i en stor, travel by med mye folk og fart.

Er skoledagene lange?
Litt. Fra 07.50 til 15.00.

Hva er det verste med å ikke bo i Norge, uten at du savner venner, Håkon, familie osv?
Maten, definitivt. Jeg savner norsk mat helt ekstremt! Alt fra mammas kjøttboller og stemors pølsegrateng, til stappebua på kaia.

Bruker du sminke HVER dag?
Nei.

Drikker du?
.....Nei.... AFS tillater jo ikke det, hehe.

Hvordan er jentene der borte?
Har fått inntrykket av at mange av jentene er veldig overfladiske. Merker det spesielt nå som de skal begynne å søke seg inn på College osv. Ser at mange av jentene drar til eksotiske steder bare så de kan feste, hvor "guttene er fine", det er strand og fint vær, blablabla, og de tenker ikke på selve utdanninga si. Noen av de skulle hatt seg en reality check!

Går det an å dra på utveksling et halvt år? I så fall, kan man komme tilbake etter det halvåret og ta det andre halvåret på skolen i Norge?
Ja, det går an, men ikke med AFS. Du må nok også snakke med skolen din om de tillater det. Tror kanskje EF og Explorius har slike tilbud, du kan sjekke med dem!

Prøvekjørte du noe før du dro til USA, eller skal du lære deg å kjøre når du kommer hjem?
I Norge prøvekjørte jeg ikke noe, nei. Ble aldri til at jeg gjorde det, hadde jo scooteren. Skal gjøre alt det så snart jeg kommer hjem til Norge.

Har du mistet kontakt med noen av vennene dine i Norge?
Nei, faktisk ikke.

Hadde du mulighet til å ta førerkort i USA?
Nei, en av reglene er at man ikke får kjøre noe som helst motorisert kjøretøy.

Var/er du med i noen sporter på skolen?
Spilte volleyball i begynnelsen, men det ble litt mye i tillegg til all tilpasningen osv, så jeg sluttet. Hadde tenkt å begynne på tennis til våren, men de byttet det om til en høstsport i år..

Hvilke blogger leser du?
Nette Nestea, Ulrikke Lund, Nora Alba, Livingdoll, Lissis, og noen små venninneblogger.

Får familien din betalt for å ha deg?
Nei, AFS gjør det ikke slik, de betaler ikke familien noe som helst. EF, derimot, betaler familiene!

Har du lyst på lengre hår eller trives du med lengden din?
Trives med lengden min. Ser faktisk ut som en HEST i langt hår, så noe lengre enn max ned til puppene kommer jeg nok ikke til å ha det. 

Hvilke ting gruer mange seg til, som det ikke er verdt å grue seg til?
Møtet med familien, det å få seg venner, å begynne i de forskjellige klassene.

Hva var det verste og det beste med året ditt?
Verste må ha vært jula. Det var utrolig tøft.. Det aller beste med året mitt er at jeg har fått en sjanse til å bli en del av en så herlig familie, og selvfølgelig Floridaturen!

Hvor mye penger bruker du i måneden?
Jeg bruker vel ca. 4000kr hver måned, hvis man legger sammen alt. Det er LITT mer enn jeg burde bruke, så vil anbefale ca. 3000kr i måneden, da skal du klare deg. AFS sier 1500, men det er helt latterlig..

Hva kommer du til å savne mest av alt når du kommer hjem til Norge igjen?
Varmen, skolen, nivået på skolen, Ashley, at alt er så billig, Chilaberries, og treningssenteret.

Hvor ville du dratt på utveksling utenom USA?
Australia, England, eller kanskje Italia.

Kunne du tenke deg å bosette deg i USA en gang i fremtiden?
Kanskje for å studere, men ikke for å bo her permanent, nei. Det kunne jeg aldri tenkt meg!

Har de snus i Amerika?
Jepp! De har også noe de caller "dip" eller "chew", det er det samme som snus, bare at de stapper det nedi leppa i stedet for oppi.

Føler du at du har utviklet deg mye som person?
Ja, faktisk. Veldig mye. Føler meg veldig mye mer åpen for ting, og tror jeg har blitt litt mer moden og reflektert!

Leser vertsfamilien din bloggen din, og hvordan reagerer de på at du skriver om dem?
Nei, de leser den ikke. Bernie drar innom en gang nå og da, men de leser den ikke nei. De synes det er morsomt at jeg skriver om de.

Bruker du å regne om dollaren til norske kroner?
Ja, det gjør jeg hele tiden!

Får du med deg alle klærne dine hjem?
Ja, forhåpentligvis. Pappa tok med en svær koffert hjem stappfull av klær da han kom på besøk. Jeg skal også gi noe av det til Brianna, sende hjem noe i bokser, og ta med resten hjem i kofferten min.

Går du allmenn hjemme i Norge?
Jepp.

Skulle ikke du egentlig være russ i år egentlig?
Nei, man drar på utveksling når man går 2.året, jeg skal være russ neste år.

Hvordan får du så fine tenner? Har du hatt regulering? Bleker du dem?
Pusser dem? Neida, haha. Eller jo, jeg gjør jo det. Jeg hadde regulering i fire måneder, og mistet plastikkplata den dagen jeg fikk de av, og dro til Polen samme dag, så var uten plata i 10 dager, så tennene skle litt tilbake. Bleker ikke tennene mine, nei! De er naturlig ganske hvite.

Må du ha fremmedspråk på 3.året?
Nei. 

Kan du lage videoblogg?
Kaaaanskje.

Hva synes vennene dine/vertsfamilien om Norge?
De synes det ser litt kjedelig ut, siden det stort sett bare er skog og fjorder som popper opp når du googler det. Ikke mye skyskrapere og storbyer liksom. De synes også husene våre er veldig rare, og sier de ser ut som låver, siden er firkantige, laget av tre, og gjerne i skarpe farger som rødt, blått etc. Ellers tror de vi kun har snø året rundt, at alle er blonde, at det er for kaldt til å gå utenfor huset osv.

Kommer du til å angre på å ha dratt til USA om 2.året ditt ikke blir godkjent?
Ja, faktisk..

Hvor lang tid tok det før du var vant til å være borte fra familien i Norge?
Ca. 5 måneder, da var jeg helt vant til det.

Er det kleint i begynnelsen å bo hos en familie du ikke kjenner? Med tanke på å forsyne seg ut av kjøleskapet, gå på do etc.?
Litt, det var det. Men vertsfamilier er som regel veldig forberedt på hvordan utvekslingsstudenten tenker, og får deg derfor til å føle deg veldig "hjemme". Vertsfamilien min ble irritert når jeg spurte om jeg kunne ta meg noe å spise, da sa de "HEDDA, you don't have to ask, you're part of the family, you can eat whatever you want whenever you want!". Så det gikk egentlig fint, selv om det var litt pinlig å bare forsyne seg fra kjøleskapet de første ukene. Nå er jeg nede og snoker i kjøkkenskapene hele tiden. 

Svar på spørrerunde del 1

Dato: 10.mai.2011 | Tid: 08:58 |

Kan du ikke vurdere i det minste å fortsette å blogge når du kommer hjem?
Joda. Jeg tenker fortsatt på det, altså. Jeg liker jo å blogge, og det har vært en del av hverdagen min de siste 4-5 årene.

Kan du fortelle om klærne i USA? Hvordan er stilen på skolen?
Klærne er ikke så veldig annerledes enn hjemme, annet enn at de henger igjen litt på 90-tallet med slengbukser, magetopper etc. På skolen har de dress codes, så disse tingene er forbudt: kløft, åpen rygg, shorts kortere enn fingertuppene dine når hendene henger ved siden av kroppen din, topper med stropper smalere enn tre fingre, tubetopper. Hadde vel vært enklere å svare på hva man faktisk har lov til å ha på seg.

Hva er det morsomste du har opplevd i løpet av dette året?
Muligens Tamara's birthday party, det var sykt artig!

Hvis du kunne valgt å endre noe på dette året, hva ville det vært?
Timene mine, kanskje? De har vært usedvanlig kjedelige. Jeg skulle også ønske jeg takket mer ja til å bli med på ting i helgene, i stedet for å late meg hjemme i senga foran TVen fordi jeg ikke "følte for å dra ut."

Hvordan har det gått med deg og kjæresten din?
Det har ikke vært noen dans på roser, det skal jeg bare si. Det har vært veldig opp og ned, det har vært tider hvor savnet nesten har tatt livet av meg, og det har vært tider hvor jeg har hatt det så gøy at jeg nesten ikke har snakket med han av mangel på tid! Vi har så klart hatt noen små idiotiske krangler over bagateller. Han har støttet meg gjennom hele året, og vi er fortsatt kjærester, så jeg vil si det har gått så bra som det kan gå.

Hvordan er skolesystemet i USA? Hva kalles de forskjellige trinnene av skolen?
Først har de Kindergarten, hvor de starter når de er 5 år. Så er det Elementary School, etter det kommer Middle School, High School, og så College. Ja, de har fire forskjellige "kategorier" i High School, det er altså Freshmen (9th grade), Sophomores (10th grade), Juniors (11th grade), og Seniors (12th grade). Dette systemet har de også på College. Jeg er en senior på High School i år.

Er du irritert fordi du er nr. 16 på blogglista akkurat nå, tror du du kunne vært høyere opp?
Neida. Det er ikke så viktig. Om jeg virkelig vil lengre opp, kan jeg jo for eksempel bare ha sex på TV, gifte meg med en rik fotballspiller, eller få barn i en alder av 17 år. Da fyker jeg nok oppover!

Hvordan liker du familien du bor hos?
Elsker den!

Er ting mye billigere i USA?
Jepp, VELDIG billig i forhold til Norge.

Hvis du kunne, ville du latt være å dra på utveksling?
Aldri i verden.

Er det vanskelig på skolen?
Nei, veldig lett! 

Hvem er dine bestevenner i USA for øyeblikket?
Diana, Brianna og Ashley.

Må du gå om et år på skolen når du kommer hjem? Hvorfor i så fall?
Det vet jeg ikke enda. Det avhenger helt om skolen godkjenner året mitt. Dette kan de velge å gjøre ut ifra karakterer, om jeg graduater fra PHS, om jeg har hatt feile fag dette året, for få timer i uka etc.

Hva hadde du med som gave til familien da du kom?
Ingenting. Fikk jo ikke familie før to timer før flyet, så hadde ikke tid til å kjøpe med noe. Fikk mamma og pappa til å sende ned melkesjokolade senere, da, men det var ikke noen suksess.

Får du sitte så mye du vil på PCen?
Ja, familien er veldig grei sånn sett. De er veldig avslappet og tar veldig mye hensyn til at jeg trenger å snakke med venninner i Norge, familie, kjæreste, blogge osv!

Hva var din beste opplevelse i California?
San Francisco, tror jeg.

Hva er planene dine i sommer?
Kjæresten overrasket meg med Paristur, så jeg skal dit i august. Utenom det har jeg lovt mamma å passe på bikkja i to uker mens de er i Barcelona. I tillegg skal jeg forhåpentligvis jobbe mye, feste veldig mye, og bare tilbringe mest mulig tid med venninner og familie.

Hvor er den røde bikinien din fra?
Hollister! Hvis du mener den rosa, er den fra Cubus. 

Tok du med deg mye treningsklær etc. fra Norge?
Nei, ingenting faktisk! Kjøpte alt nytt her, mye billigere. 

Hvor høy er du?
168cm.

Har du vært i USA før? I så fall hvor?
Ja, var i New York City med pappa og familien i 2008(?). 

Hvilke butikker er dine favorittbutikker?
Urban Outfitters, Tilly's, Victoria's Secret, Express, Forever 21, Pacsun, Hollister, og American Eagle.

Hvordan er forholdet ditt til vennene dine i Norge, fortsatt slik som det var?
Ja, det vil jeg si! Selvfølgelig litt annerledes i og med at jeg ikke har sett de på et år, men jeg holder kontakt med de aller nærmeste, og snakker med dem minst et par ganger i uka via Facebook. Skyper med de av og til også. Har virkelig funnet ut hvem som er mine ekte venninner dette året, det er de som faktisk har støttet meg og stilt opp for meg! Jeg har verdens beste venninner.

Hvordan er det for deg at kjæresten din er russ i Norge? Mye sjalusi?
Det går helt fint. Unner han en helt fantastisk russetid, og håper han storkoser seg! Veldig lite sjalusi, jeg stoler på han, så det er ikke noe problem.

Anbefaler du AFS?
Jada. Tror ikke noen selskap er bedre enn andre, så det er vel egentlig det samme hva du reiser med. Men har hørt mest positivt om AFS. Selv om jeg ikke hadde en så veldig positiv opplevelse av AFS Norge (med tanke på at jeg ikke fikk vertsfamilie før dagen jeg skulle dra, og det var totalt mismatch etc.), så har de vært veldig hjelpsomme og nyttige resten av året. Har også fått et veldig nært forhold til kontaktpersonen min her i USA, hun er veldig flink!

Siden du har blitt så god venn med Ashley, hvordan skal dere gjøre det når du flytter?
Det vet jeg ikke. Vi skal sende meldinger og ringes ofte, og forhåpentligvis får vi besøkt hverandre om ikke altfor lenge. Men det kommer til å bli helt jævlig tøft.

Hvor mye av reisen betalte du selv, hva fikk du i stipend, og hva betalte foreldrene dine?
Var så heldig at foreldrene mine betalte hele reisen for meg, betalte ingenting selv. Det hele kostet 76000kr. Fikk dekt ca. 47000kr av lånekassa. 

Noen har fortalt meg at man kan slippe å ha fremmedspråk i USA, stemmer det?
Jepp, jeg har ikke fremmedspråk!

Kommer du til å holde kontakten med vertsfamilien og vennene dine når du drar tilbake til Norge?
Ja, så klart!

Hvordan får du så fin hud? Har du noen produkter du bruker i ansiktet?
Jeg har bare vært veldig heldig med huden min. Har dessverre ikke noen mirakelkur å komme med, for jeg kan telle antall kviser jeg har hatt i løpet av livet mitt på èn hånd, og det har vært KRISE for meg hver gang, haha.. Det kan kanskje ha noe med å gjøre at jeg ikke bruker noe tykk, flytende sminke, kun mineralpudder lar huden puste, jeg tar alltid av sminken før jeg legger meg, jeg bruker alltid fuktighetskrem både morgen og kveld, og jeg bruker en face scrub fra C-vitaminkolleksjonen til Body Shop èn gang i uka.

Kunne du mye engelsk før du dro?
Ja, var relativt god i engelsk før jeg dro, ettersom jeg har bodd 1,5 år i England og gått på skole der tidligere.

Kan jeg dra på utveksling om jeg skal gå Service og Samferdsel?
Det vet jeg faktisk ikke. Du kan helt sikkert dra, men det er ikke sikkert du får året godkjent fordi det er yrkesspesialisert utdanning, og du kommer ikke til å ha fagene du vil trenge for den linja i utlandet. Det er nok enklest om du går allmenn, but don't quote me on that.

Hvor mange forhold har du vært i?
To "seriøse" vil jeg si. Begrenset hvor seriøst et forhold kan være når man er 14 år, men.. Det første varte kun 4 måneder, det andre er jeg fortsatt i!

Hvordan farger du håret? Og hvordan ordner du det om morgenen? Det er så fint!
Jeg farger ikke håret, fargen jeg har nå er min naturlige farge. I tuppene er det mørkere pga. gammel farge som fortsatt henger igjen i håret. Om morgenen dusjer jeg, og slenger som regel opp håret i en ball på toppen av hodet. Who's there to impress?

Kan man reise sammen med ei venninne?
Det tviler jeg egentlig på. Men du kan ringe organisasjonene og spørre dem!

Var det vanskelig å bytte familie?
Litt. Kontaktpersonen jeg hadde i begynnelsen var veldig lite hjelpsom. Hun var en god venn av familien, og hver gang jeg ringte henne og gråt mine modige tårer, fikk hun meg bare til å føle meg skyldig, og at alt var min feil, og at det ikke var noe galt med familien. Hun ville ikke hjelpe meg med å finne ny, så jeg fant meg egentlig bare min egen nye familie, sa fra til AFS, sa så fra til familien (awkward!), og så fikk jeg flytte ut etter en uke. Hvis AFS skal finne ny familie til deg, kan det ta år og dag..

Hadde du anbefalt å ta statvalg?
Ja, faktisk! Da kan du jo på en måte få mer peiling på hvordan du vil ha det. Hater du snø og dritt, kan du jo bare velge for eksempel Hawaii, California eller Florida (så slipper du mest sannsynlig det), og hvis du hater varmen, så kan du jo velge for eksempel en stat lengre nord. Men du kan jo fortsatt havne i en uforventet del av staten, så samtidig er det ikke alltids noe poeng i det!

Var det noen som snakket dritt om deg og så rart på deg når du begynte på skolen?
Ja, men sånn er det bare. En uke etter jeg hadde kommet til USA fikk jeg høre "So you're the foreign Norwegian exchange student who gets naked at every party?" ..... Folk er veldig raske til å spre falske rykter osv. Don't let it get to you! Folk ser som regel rart på deg fordi du er ny, ikke for noen annen grunn.

Har du lagt på deg noe dette året?
Nei, faktisk ikke. Jeg har veid akkurat det samme helt siden jeg dro fra Norge og til nå, tre uker før hjemreise.

Hvor kjøpte du ballkjolen din og hva kostet den, hvem betalte den?
Kjøpte den hos Cachè, og den kostet 2000kr. Pappa betalte :-)

Hvor ofte snakker du med Håkon?
Hver dag. Men kun på WhatsApp eller Facebook. Ringes av og til! 

Hvilket kamera har du? Er det bra?
Har Canon 450d, og det er godt nok for mitt forbruk. Men vurderer å oppgradere når jeg kommer hjem. Noen speilrefleks-anbefalinger?

Hvorfor skal du ikke blogge når du kommer hjem?
Fordi jeg lovte kjæresten å ikke blogge. Han hater nemlig at jeg er så "offentlig", og at alle vet alt om meg. Forståelig det! Men ingen kan få meg til å gi opp noe jeg liker å gjøre. Jeg kommer nok til å ha det litt for travelt på 3. året til å blogge tror jeg. Livet mitt hjemme i Kristiansund er faktisk heller ikke så veldig interessant at det gjør noe, haha! Men det er ikke umulig altså. Om jeg opprettholder lesertallet, fortsetter jeg sikkert!

Har året levd opp til forventningene, eller trodde du du skulle få oppleve mer?
Helt ærlig har det vært litt skuffende. Jeg har opplevd mye mindre enn det jeg trodde jeg skulle fått se. Jeg har bodd i California i et år, og har enda ikke vært på ei strand liksom. Jeg bor 5 timer unna LA med bil, og har enda ikke vært der. Yosemite er også en stor turistattraksjon, og der har jeg heller ikke vært.. Men jeg har jo sett San Francisco, Orlando og Florida, så jeg klager ikke altså. Kunne bare ønske jeg fikk sett litt mer av Cali mens jeg var her.

Hvilke fag har du på skolen i USA?
US History, Piano, Business Math, TA (teachers aide, fritime basically), American Government/Economics, og English.

Spørrerunde

Dato: 09.mai.2011 | Tid: 03:38 |

Siden dere aldri slutter å maser....... Neida. Det var vel på tide. Lover å svare på spørsmålene denne gangen, men det blir kanskje ikke i morgen eller dagen etter det liksom. Mye kan dere finne ut på www.afs.no før dere spør meg også, når det gjelder søknadsprosessen etc. Ellers er det bare å spørre i vei!Setter en grense til to spørsmål per person, så jeg kan bli ferdig å svare til jul. Shoot!

Spørrerunde!

Dato: 01.des.2010 | Tid: 07:17 |

Tenkte jeg skulle fleske i gang med nok en spørrerunde, jeg. Dere stiller så mange spørsmål i kommentarfeltet og på mail, at jeg ikke rekker å svare på alt, og jeg vet ikke engang om dere finner tilbake til svarene mine. Derfor kan dere spørre om alt nå, men KUN ting som angår utvekslingsåret. Kanskje jeg svarer på videoblogg, og får med meg noen venninner. Man vet aldri, haha! Vi får se.

Edit: JA, Håkon og jeg er kjærester. Det er ingen vits i å spørre om noe rundt det der, for det er ikke noe jeg kommer til å svare på.Jeg lurer også på noe. Jeg trenger en ny header. Selv om jeg elsker den jeg har nå, føler jeg at det er på tide å bytte igjen. Siden jeg alltid plager de samme to jentene (Supermarie og Kristin) som alltid fikser headeren min akkurat slik jeg vil ha den, så tenkte jeg jeg kunne høre med dere denne gangen. Så om du har tid og lyst, kan du lage en header og sende den til hedda.123@hotmail.com. Jeg tenkte noe i samme stil som den jeg har nå. Den bør inkludere at jeg er i California, og ha litt typiske "Californiske" ting i seg. Bilder av meg kan dere hente fra blogginnlegg eller Facebook. Om du vil kan du også sende meg en e-post, så sender jeg deg bilder jeg vil ha med!

Svar på spørrerunde

Dato: 29.okt.2010 | Tid: 06:07 |

Skal du få besøk mens du er i USA?

Sannsynligvis.

Nevn 3 ting du har opplevd i USA som du anbefaler.

Cinnamon Twists fra Taco Bell, Reese's Peanut Butter Cups og Curly Fries fra Jack in the Box. Nå hørtes jeg jo ikke ut som et matvrak..

Hva er det mest negative ved å være der nede, utenom at du savner alle?

At man føler seg som en idiot når man snakker, og på en måte må si setningene for seg selv inni hodet før man sier de.

Hvordan fikk du deg venner der borte?

Faktisk, så introduserte Adrian (kjæresten til den forrige vertssøstera mi) Shari til meg. Min første skoledag var jeg sammen med Shari og Samantha, og etter det var jeg sammen med jentegjengen under lunsjen hver dag. Så begynte de å spørre om jeg ville bli med de på ting, og nå er jeg blitt en del av gjengen. Men det har MYE med eget initiativ å gjøre også. Det var JEG som måtte spørre om å bli med de og spise lunsj hver dag de første to ukene, de har jo sine egne venninner, så det er du som må prøve å bli en del av gjengen, ikke forvente at de skal ta deg inn.

Hva er tidsforskjellen?

Vi ligger 9 timer bak dere i Norge.

Hvor mye hadde du med deg til USA av klær og slikt?

Jeg pakket en koffert halvfull, altfor lite. Jeg hadde jo fått beskjed om at jeg ikke fikk dra fordi de ikke fant familie, så jeg hadde ikke pakket. Bare noen få timer før flyet mitt gikk, fikk jeg telefon fra AFS som sa "pakk kofferten din, vi har funnet familie!". Så jeg pakket bare det første jeg fant, og dro.

Hvordan er det å bo hos en vertsfamilie?

VELDIG spennende og lærerikt. Jeg elsker det! Føler meg sååå heldig som har fått sjansen til å bli del av en amerikansk familie, det er helt fantastisk. Noe av det aller beste ved å være her nede.

Ikke rasistisk ment, men er alle vennene på skolen din mexicanske?

Ja. Shari er den eneste venninna jeg har som ikke er meksikansk. Kunne sikkert telt antall hvite elever på skolen på to hender. California ligger jo like ved Mexico, derfor kommer alle mexicanerne hit.

Får du mer igjen for det du savner og føler du går glipp av på andre siden av kloden?

Definitivt! Det er ikke du som går glipp av noe, det er alle de som sitter hjemme i den kjedelige hjembyen din, på den samme dryge skolen, med de samme gamle folkene som går glipp av noe.

Hvor mange stater har du vært i siden du kom?

Kun California.

Hvor i California bor du?

Like ved San Francisco.

Er skolen vanskelig?

Nei, veldig lett sånn generelt sett. Alle prøvene er "sett sirkel rundt det riktige svaret"-spørsmål liksom.

Var du redd for å komme til Alaska?

Ja, faktisk.

Vil du anbefale AFS ovenfor noen andre organisasjoner?

Det vil jeg ikke uttale meg om akkurat nå.

Betalte du for å komme til California, eller var det helt tilfeldig? Er California som du hadde sett for deg? Er det mye festing? Blir du lei av skolen?

Helt tilfeldig, jeg var veldig heldig. Ja, California er pretty much sånn jeg hadde sett for meg. Palmetrær, MYE sol og varme, men litt mindre strand og surfing enn jeg hadde sett for meg, haha.

Hva følte du første skoledag?

Det var ekstremt ekkelt og pinlig, og jeg gråt en del.

Hvordan er vekten din nå i forhold til da du dro?

Har gått ned 4 kilo.

Får du dårlig samvittighet når du går ut med for eksempel Shari uten Brianna?

Neineineinei.

Hvilke karakterer får du?

Akkurat nå er vel GPA'en (Grade Point Average) min en 3. Altså omtrent bare B's, som i Norge ville vært bare 5'ere.

Spiser dere annet enn junk?

Helt ærlig - nei. Litt frukt av og til, da. Og de gangene familien lager middag er det jo ikke junk.

Tenker du på å dra hjem enda?

Jeg har dager hvor jeg holder på å grine meg ihjel og savnet tar livet av meg, da tenker jeg "kommer jeg virkelig til å holde ut hele året?", men jeg vet nesten helt sikkert at jeg ikke kommer til å dra hjem.

Er norsk ungdom og amerikansk ungdom veldig forskjellige?

JA! Veldig forskjellige.

Hva er de største fordommene du har fått mot deg?

"The first time I saw you I thought you were just a spoiled, self-obsessed bitch, but now that I know you, you're like the nicest person I've ever met!". Og at folk synes jeg er "scary", fordi jeg har et seriøst ansiktsuttrykk når jeg går på campusen. Men det er helt tilfeldig, haha.

Hvordan er amerikanske gutter i forhold til norske?

De er mye mer direkte, det er det jeg liker ved de. Synes de du har fin rumpe, sier de det rett til deg face to face. De er veldig flinke til å gi komplimenter, og så er de mye mer utadvendte og hyggelige. Dessuten klemmer alle guttene alle jentevennene sine hver gang de ser de.

Hadde du noe kontakt med vertsfamilien før du reiste?

Nei.

Hvordan var pre-campen?

Den i Norge eller den i USA? Den i Norge var så dryg at jeg trodde jeg skulle dø, mens den i USA var helt fantastisk bra!

Hvilke fag har du?

US History, Piano (lol, bare for mindre lekser), Accounting (Personal Finance, den enkleste matten), Aerobics, Economics/American Government og English.

Hvilken linje gikk du i Norge, og får du året ditt godkjent?

Gikk studiespesialiserende, og jeg får ikke vite om jeg får året godkjent før jeg kommer hjem. Spørs om jeg står i alle fag, står på PREP projectene mine, har valgt de riktige fagene osv.

Er det nøyaktig slik som på High School-filmer?

Nei....

Er blogg like vanlig i USA som i Norge?

Nei, her vet folk knapt hva en blogg er.

Går dere med sko inne som de gjør i amerikanske filmer?

Familiene til vennene mine gjør det (og min egen familie), men jeg tar alltid av meg skoene, bare av vane. Hæler ikke å gå med sko inne.

Er det vanlig å drikke på amerikanske fester? Er du avholds pga. AFS-reglene?

Ja, det er vanlig å drikke, og ja, jeg er avholds.

Hva savner du fra Norge, utenom familie og venner?

Maten, vannet fra springen, godteriet, SALT LAKRIS (her vet ikke engang folk hva det er, og det er en pakke med salt lakris på vei til meg as we speak), senga mi, dyna mi, det å være mer selvstendig, at ting er mer tilgjengelig, å snakke norsk.

Skal du ikke hjem til jul?

Nei, det er ikke lov.

Hvorfor er det så farlig å fortelle om hvorfor du bytta familie?

Fordi AFS har sagt at jeg ikke får lov, og de sender meg hjem om jeg gjør det. Det var greit at jeg skrev at vi ikke matcha, men jeg får ikke gå i detaljer.

Norsk vs. Amerikansk klesstil?

Norsk er mye bedre, definitivt.. Amerikanerne henger litt etter synes jeg!

Søkte du og fikk stipend, i så fall hvor mye er det mulig å få?

Jeg fikk 51000 kr,- i stipend fra Lånekassen. Og ja, man må søke. Vet ikke helt hvor mye det er mulig å få, spørs litt på om du er skilsmissebarn, hvorfor du er på utveksling, hvor du er, og alt det der.

Er jentene bitchy mot hverandre som vi ser på Mean Girls?

Nei.

Savner du norsk tv?

JA! Savner X-Factor, Senkveld, Korslaget og slikt..

Vet du om det går an å bo to stykker i en vertsfamilie, sånn at jeg søker med ei venninne og kan bo med henne?

Kanskje, men jeg tviler på det. Det er vanskelig nok å finne familier som vil ha èn student, liksom.

Får du lov til å få besøk av foreldrene dine?

Ja, men tror det er max 4 dager. Slik er det ihvertfall med venninnebesøk, de får ikke være lengre enn 4 dager.

Når kommer du hjem?

27. juni neste år, slik det ser ut nå.

Snakker du mye om Håkon til venninnene dine? Vet de hvordan han ser ut?

Har fortalt en del om han ja, og ja, de vet hvordan han ser ut!

Vet du noe mer om han får besøke deg?

Han får besøke meg ja, men akkurat nå tenker vi at han heller sparer pengene, så drar vi på en reise til et sted i jula når jeg kommer hjem!

Hvilket forhold har du til vertssøsknene dine?

Har et godt forhold til dem alle.

Hva gjør du på fritiden? Har du stort sett bare tid til venner, eller er du med på noen aktiviteter?

Jeg slapper av på fritiden, er sammen med venner og familien osv. Jeg er ikke med på noen aktiviteter, fordi jeg var helt utslitt av alle tilpasningene i begynnelsen. Mulig jeg begynner med en vårsport etter juleferien, men tror egentlig bare jeg kommer til å skaffe meg et treningskort på treningssenteret i byen. Jeg og Brianna har planer om det i vinter ihvertfall.

Hvilken type mat spiser du vanligvis i løpet av dagen?

Frokostblanding eller ristabrød med nutella til frokost, mcdonalds/taco bell til lunsj, så middag/jack in the box til kvelds.

Hvordan fungerte det med lommepenger for utveksling?

Foreldrene mine overfører et bestemt beløp hver måned, så spør jeg dem hvis jeg trenger ekstra penger til noe spesielt!

Har du en typisk amerikansk kantine?

Ja, en slik som du ser på Mean Girls.

Er du senior? Må du ta SAT's?

Ja, er senior, og nei, jeg må ikke ta SAT's, jeg har jo fortsatt et år til med videregående skole når jeg kommer hjem.

Betalte foreldrene dine alt, eller betalte du noe selv?

De betalte alt, ja. Jeg har verdens snilleste foreldre :-D

Hvordan er det i USA med festing og drikking, har du lov å dra på fest mens du er der?

Ja, har lov å dra på så mange fester jeg vil, så lenge jeg ikke drikker alkohol.

Har du fortsatt mye problemer med hjemlengsel?

Ja, men det bildet jeg hadde av Kristiansund og alle der hjemme begynner å bli litt "blurry" om dere skjønner, altså at det er "fading out". Herregud, dårlig ordforråd sa du?

Hvorfor prøver du deg ikke på cheerleading?

Fordi cheerleaderne er veldig flinke, og jeg vil ikke ødelegge for dem ved å være den nye som failer på dansene og slikt. Har heller ikke noe kropp til å være cheerleader.

Trener du ikke? Er du ikke redd for å bli feit?

Trener hver dag i aerobics, det er faktisk en time med VELDIG hard trening hver eneste dag. Tror det er det som har holdt meg i form frem til nå.

Hvor lange er skoledagene, er det pause mellom hver time?

De er fra 07.55 til 14.55. Vi har 5 minutters pause mellom hver time, og 45 minutter lunsj.

Hva hadde du i snitt på vitnemålet fra ungdomsskolen?

5.2 tror jeg.

Er det mye bedre shoppingmuligheter i USA?

Ja, kjøpesentrene her er HUGE, og det er mye bedre utvalg av butikker. Pluss at alt er superbillig for oss europeere!

Hvor ofte snakker du med venner, familie og kjæreste fra Norge?

Hver dag.

Er det uvant å snakke engelsk hele tiden?

Nei, man tenker ikke over det.

Var du god i engelsk før du dro, bedre enn andre i klassen din liksom?

Ja, jeg var ganske god i engelsk før jeg dro, pga. at jeg tok et år på barneskolen i England.

Kan du søte om hvilken stat du vil komme til?

Nei, men du kan jo alltids legge hint i brevet om deg selv. Jeg ville veldig gjerne til California, så jeg passet på å skrive at jeg trivdes i varmen, at jeg likte å reise til syden, at jeg elsket å være på stranda osv. Det er mulig noen andre organisasjoner lar deg velge stat om du betaler ekstra, men AFS gjør ikke det.

Er det mulig å komme til storbyer?

Det skjer veldig sjeldent, pga. tryggheten.

Skal du fortsette på 3VGS når du kommer hjem, og hvilke karakterer hadde du før du dro?

Hadde vel et snitt på 4.5 fra førsteåret tror jeg. Skal fortsette på 3.året ja, om jeg får året godkjent.

Hvilken matte anbefaler du? Jeg har p-matte, men mange anbefaler å ta vanskelig matte der borte fordi det er så lett.

Neineinei, velg den enkleste matten her borte også. Det er vanskelig nok som det er med alle de nye begrepene. De sier "matematikk er internasjonalt", men alle ordene, og forklaringene er sykt vanskelig å forstå. Jeg ville fortsatt med den enkleste matten om jeg var deg.

Må du ha et spesielt snitt for å bli godkjent som utvekslingsstudent?

Nei, så lenge du ikke har stryk i noen fag.

Er det noen som klager på aksenten din eller ler når du sier noe feil?

Ja, i begynnelsen var det artig, nå er det bare sykt irriterende.

Hva er den morsomste feilen du har gjort når det kommer til å snakke engelsk?

Det var da jeg spurte Adrian "do you have a rubber?", fordi "rubber" betyr viskelær på britisk engelsk, og kondom på amerikansk. Haha, årets flause...

Hvordan uttaler de Hedda?

"Herra."

Hvor mye har du i lommepenger?

Tilsammen blir det vel ca. 3000-3500kr hver måned.

Har du tatt med norske skolebøker for å ikke gå glipp av hele pensumet?

Nei...

Hva bør man forberede seg på før man drar?

Jeg forberedte meg ikke i det hele tatt, tror ikke det er noen vits, for du kommer jo til å snakke slang dit du kommer, og slang er forskjellig fra stat til stat, så det er vel ikke noe du kan forberede deg på.

Hvis du kunne velge 5 stater du kunne bli plassert i, hvilke stater ville det vært i rekkefølge etter dit du mest ville?

1. California.

2. Hawaii.

3. Florida.

4. Arizona.

5. Oregon.

Spørrerunde

Dato: 28.okt.2010 | Tid: 04:35 |

Bare så dere vet det: Jeg kommer IKKE til å svare på noen spørsmål om hvorfor jeg byttet vertsfamilie. Jeg har fått beskjed fra AFS om å ikke skrive noe, og jeg risikerer å bli hjemsendt om jeg gjør det, så det kommer jeg ikke til å gjøre. Ellers kan dere spørre om det meste, og jeg skal svare så godt jeg kan! Men spør om det som er relevant for en utvekslingsblogg, og ikke om hvilken sminke jeg bruker liksom.


Meg, Shari og Chris.

Shoot!

Svar paa sporrerunde - om vertsfamilien og plassen.

Dato: 28.aug.2010 | Tid: 19:28 |
Har du faatt et veldig nert forhold til vertsforeldrene dine?
Ja, det vil jeg si. Jeg blir mer og mer kjent med dem, og det gjor jo at vi automatisk blir litt mer close.

Er vertsfamilien din strenge paa noen spesielle ting?
Njaa, jeg vet ikke helt jeg. De er strenge paa at alle skal spise sammen, at jeg maa vere hjemme til angitt tidspunkt (22.00 paa hverdager, 23.00 paa helg), og at det ikke er lov aa banne i huset.

Har det vert prom night? Dro du ikke?
Prom er ikke for til jul.

Hva liker du mest med vertsfamilien din? og det du liker minst?
Det jeg liker mest med familien min er at de er veldig forstaaelsesfulle, de er artige og de bryr seg om meg. Det er ikke noe spesielt jeg ikke liker med dem, faktisk.

hva er de største forskjellene fra norge og usa?
Folkene, de er mye mer utadvendte og hyggelige. Folk er ogsaa mer overfladiske og dobbeltmoralske. Ellers er det store forskjeller i maten, ting folk verdsetter osv.

har du lært noen nye "slang"-ord?
Tja, alle her sier "DUDE" hele tiden, de svarte starter alltid setninger med "I SAID" eller "maaan", folk bruker ord som "hella (hell of)" og "hecka", for eksempel sier de "IT'S HECKA HOT!" og da betyr det "det er jevlig varmt".

hvor gamle er de i vertsfamilien din?
Mom og Dad er 49, Theresa er 16, Christine er 18, Daniel er 23 og Marie er 25 eller noe (har ikke mott henne).

er de veldig kristne?
Ikke saann BLODkristne, men de er i kirka hver sondag (noe jeg synes foles veldig unaturlig og rart siden jeg ikke er troende), og saa ber de bordbonn hver gang for de spiser.

hvordan er folk mot deg? er jentene bitchy eller noe sånt?
Folk er VELDIG hyggelige og imotekommende, og jeg har blitt tatt veldig godt vare paa. Folk smiler naar de ser deg paa skolen selv om de ikke kjenner deg, det er ikke slik som paa skolen i Norge, hvor folk ser paa deg og du bare SER at de tenker "jeg er saa mye bedre enn deg, saa jeg gidder ikke smile til deg". Folk stopper faktisk opp og sier "oh my gosh, you are so pretty! your skin is flawless" osv,  selv om jeg aldri har snakket med de. Opplever det hver dag, det er saa koselig!

trives du i byen du bor i?
Joda, det er helt greit, men jeg skulle selvfolgelig onske det var litt mer sentralt, og at nermeste klesbutikk var nermere enn en time unna. Maa ogsaa kjore en halvtime for aa komme til nermeste matbutikk, veldig slitsomt. Er jo ganske urban av meg, det er vel derfor. Men ellers er det en veldig fin og ikke minst koselig by (det er som et eventyr her, haha). Palmetrer over alt, lemon trees, tomataakre, nektarintraer, aprikostraer osv..

Hvem betaler for all maten og får du noe med vertsforeldrene dine?
Vertsfamilien min betaler maten min, alt annet betaler jeg selv.

hvordan er 'fjortisser' i usa i forhold til de i norge? brunkrem, tupert hår osv
Folk virker mye mindre bitchy her, og jeg tenker ikke over at folk er "fjortisser" egentlig. De er saa voksne i maaten de snakker paa uansett, og oppforer seg ikke slik som fjortisser i Norge gjor. Folk bruker ikke mye sminke her (bare myyyyye oyensminke, eyeliner, mascara osv), og de fleste har normalt haar. Folk er generelt sett mye mindre jaalete enn hjemme i Norge.

Hvordan musikksmak har de i usa? hva ligger på topplistene der liksom? Er det veldig forskjellig fra det vi hører på ?
De har AKKURAT samme musikksmak som vi har hjemme i Norge. Taio Cruz, Tiesto, Katy Perry, Lady Gaga, Ke$ha osv. Forresten saa er det et av de mest stilte sporsmaalene jeg har faatt. Skjonner ikke hvorfor folk vil vite hva slags musikk jeg horer paa!

hvordan er været der borte? altså er det sol og 30 grader hele tiden eller regn og litt uvær også?
Det er sol og 40-45 grader hele tiden, frem til slutten av september. Saa er det mellom 25-30 grader helt frem til desember. Det regner SJELDEN her, har ikke opplevd at det verken har regnet, vert overskyet eller at det har vert storm eller noe siden jeg kom hit.


Svar paa sporrerunde - om skolen, hverdagen og afs.

Dato: 28.aug.2010 | Tid: 01:59 |
Hvordan kommer du deg paa skolen om dagene?
Theresa kjorer. Hun er 16 aar og har lappen. Hver morgen er vi begge alltid ute i siste liten, saa det ender med at vi  bokstavlig talt kjorer i 120 km/h til skolen. Men det er jo for saa vidt greit, det er jo breie landeveier her, og det skjer vel en gang i maaneden at det kommer en bil imot.

Naar staar du opp om morgenen?
Til vanlig staar jeg opp klokka 06.15, ettersom vi maa dra hjemmefra klokka 07.20. Dessuten forventer Mom at alle skal vere ferdigdusjet og klar til frokost klokka 07.00. De dagene Theresa har zero period (altsaa en unodvendig time for skolen egentlig starter), maa jeg staa opp klokka 05.15, siden vi maa kjore 06.20.

Kan du fortelle hvordan de forskjellige klassene er, hvordan du opplever aa vere i de?
US History-klassen min er kjempebra, og jeg har Natalie i den, saa det er favorittklassen min. Piano-klassen min er helt forferdelig, haha. Det STINKER en blanding av daarlig aande, kaffe og leverpostei inni rommet, og hele klassen er veldig saann... hva skal jeg si.... folk med alle mulige haarfrisyrer og haarfarger, folk kler seg veldig spesielt og er generelt ganske saeregne. Accounting (matte)-klassen min er grei nok, bortsett fra at nivaaet er ekstremt lavt. I dag spurte lereren hvor mange uker det var i et aar, og jeg var den eneste som kunne det. Aerobicsklassen min er artig de gangene airconditionen virker og vi ikke har BLODharde timer, jeg elsker jentene der. Jeg og Natalie faar alltid latterkrampe av ovelsene og ikke minst videoene, haha. Economics-klassen er artig fordi jeg har to syyykt artige helt morke gutter ved siden av meg. I gaar fikk jeg en note fra han ene hvor det stod "can i have your number? check yes or no", saa var det to bokser jeg kunne krysse av. Er forresten den eneste hvite i den klassen.Til slutt har jeg engelsk, og den klassen liker jeg VELDIG godt. Liker alle folkene i klassen, lereren er fantastisk og stoffet er interessant!

Har du faatt deg noen venner enda?
Jaa, de jeg "henger" med paa skolen er stort sett Danielle og gjengen hennes, Natalie, og Shari og gjengen. 

Hva gjor du om dagene?
Jeg staar opp, spiser frokost med familien klokka 07.00, drar paa skolen, kommer hjem, spiller litt piano, sitter paa PCn, tar bilder, koser med valpene, henger rundt omkring i huset, gjor lekser, spiser middag og sover. Veldig spennende......

Gaar du og Adrian (kjeresten til sostra di) i samme klasse?
Det er ikke bare 1 klasse her, vi er aldri sammen med den samme gruppa, men han er i engelskklassen min.
Har AFS vert bra saa langt?
Jeg har mine meninger om AFS Norge ihvertfall, uten at jeg skal uttale meg saa mye om det. Synes de gjor ting paa en veldig vrien maate, og synes det var ALT for mye papirarbeid som maatte scannes inn og alt. Hallo people, vi lever i 2010, teknologi har blitt oppfunnet liksom. AFS her i USA, derimot, (ihvertfall lokallaget) har vert helt fantastiske, og jeg har blitt utrolig glad i de.

Tar du norsk som privatist mens du er paa utveksling, eller skal du ta om 2.aaret naar du kommer hjem?
Ingen av delene. Jeg slipper aa ha norsk dette aaret, og kan likevel begynne paa 3.aaret naar jeg kommer hjem.

Hvordan var sokeprosessen?
Et helvete, om jeg skal si det rett ut.

Har det vert prom night? Dro du ikke?
Prom er ikke for til jul.

Har du vært på overnattings-greia enda? I så fall, hvordan gikk det?
Jeg var syk den kvelden det skulle vere, saa jeg ble hjem (typisk).

Hvordan er timene på skolen? mener ikke hva du har, men hvordan er det for deg?
Selve stoffet er lett, men i economics-timene mine har jeg problemer med aa forstaa alle begrepene. Forstaar jo ikke slike begrep paa norsk engang, haha..

Snakker du bare engelsk?
Jepp! Noen ganger glemmer jeg meg helt og begynner aa snakke norsk til folk da. Smetter inn noen norske ord her og der osv. I dag spurte jeg Theresa "were you fornoyd with your game today?"......

har du andre venninner som er på utvekslingsår med blogg? :-)
Ja, www.monicainusa.blogg.no (hun er i Ohio) og www.maarthem.blogg.no (hun er i Argentina).

Fikk du venner på skolen fort, eller tok det litt tid?
Det tok tid... Det er ikke bare lett aa gaa bort til folk og sporre dem om du kan henge med dem, selv om det faktisk er det du maa gjore.

har du tenkt til å ta førerkortet der nede/går det an?
Det er egentlig ikke lov, men maaange utvekslingsstudenter gjor det likevel, fordi det er saa billig, og fordi det tar saa kort tid. Jeg har ikke tenkt aa gjore det, for man blir sendt hjem om man blir oppdaget.

hva synes amerikanerne er det rareste du har fortalt om norge?
At vi ikke har In N Out, at vi ikke har drive-thrus og at vi spiser middag rundt 15-16 hver dag. Her spiser vi aldri middag for 19.00.

hvordan er folk på skolen, går de i amerikanske klær og har slike spesielle skap og slikt?
Amerikansk stil, hva kan jeg si... Jeg ser mye rart. Slengbukser, alle mulige farger paa klerne, folk gaar med ridestovler paa skolen (og cowboysko med saann jernstjerne paa). Stilen er myyye bedre i Europa, kan jeg ihvertfall si. Vi har egne lockers (skap), ja.

Hvor mye har du måttet betale for å reise på utvekslingsår med det byrået du valgte?
Inkludert alle legetimer, vaksiner osv som har kommet i tillegg, har mamma og pappa betalt i underkant av 90 000kr for dette aaret. Saa kommer lommepengene i tillegg!

Går du på skole med andre utvekslingsstudenter?
Nei, jeg er den eneste paa skolen.

hvordan foregår smalltalken der borte? hva svarer du når de sier; hi how are you?
Naar folk jeg ikke kjenner snakker til meg, spor de som regel "hi, how are you?" (da svarer jeg bare "i'm good, how are you?", saa spor de hva jeg heter, hvor jeg er fra, saa kommer alle dumme sporsmaalene om Norge, saa spor de om jeg kjenner de og de som bor der og der i Norge ("do you know Ola from Oslo?" saa svarer jeg "OH YEEES OF COURSE!! DO YOU KNOW SARAH FROM AMERICA?" neida...).

har du fått noen venner du betror deg til der borte?
Ja, snakker om det meste med Danielle (Dani), Adrian og Natalie.

Får dere lov til å drikke alkohol og dra på fester?
Niks, man blir sendt hjem om man blir oppdaget. "ONLY IF YOU GET CAUGHT" har jeg hort tusen ganger, men man vet aldri om folk er dryge nok til aa sladre til AFS.

Hvor lange er skoledagene, når begynner og slutter de?
Mandager, onsdager og fredager begynner de 07.55 og er ferdig 14.55. Tirsdager og torsdager begynner de 06.55 og er ferdig 14.55.

Hvordan var første skoledag, kan du fortelle litt om den?
Forste skoledag var ekstremt pinlig.. Det var ekkelt, jeg var veldig ensom og jeg graat en del. De forste dagene er helt forferdelige, det tror jeg de er til alle.

Hvem er du mest sammen med i skoletid og fritid?
Paa skolen er jeg mest med Dani og Natalie, paa fritiden er jeg sammen med Adrian eller Theresa. Har ikke blitt helt slik at jeg finner paa ting med venner riktig enda, men det blir etter hvert.

Trives du på skolen?
Baade ja og nei, alt er saa annerledes, og lererne tar ikke hensyn i det hele tatt. Dagene gaar MYE fortere her enn i Norge da, og det er jo bra.

Er det mange som ser\stirrer på deg ?
Haha, ja, folk her glaner helt sinnssykt!

Er det noen som har gitt uttrykk for å ikke like deg på skolen?
Nei, egentlig ikke.

har du blitt ordentlig kjent med hun populære som Adrian introduserte deg for?
Nei, har ikke det enda, for vi har bare 1 time sammen.

får du en del blikk av gutter? Evt. jenter? Hvordan opplever du det?
Ja, jeg faar det.. Synes bare det artig, selv om det ogsaa kan vere irriterende til tider, naar enkelte scanner deg fra topp til taa og glaner deg intenst inn i oyene.

Har engelsken blitt bedre?
Den forbedres fra dag til dag, etter hvert som jeg lerer nye ord og maater aa formulere setninger paa. Noe som irriterer meg er at i ALLE aar faar vi trykt inn i hodet paa skolen at det heter "SHE IS" og "THEY ARE", og her sier folk KUN "there IS three girls in my biology class" og "is there any eggs in the fridge?"...

angerer du på at du reiste med afs, med tanke på alt klusset med vertsfamilie?
Nei, det gjor jeg ikke. Det hadde ikke nodvendigvis blitt bedre med en annen organisasjon.

Er ikke sikker du vet noe om dette, men går det an å ta et år i USA når jeg går media, eller må jeg gå allmenn? Vet du i så fall noen alternativer der jeg kan gå et år i utlandet og få godkjent år på medialinja? :)
I forifjor dro ei jente fra media paa min skole til USA paa utveksling, og hun fikk skoleaaret godkjent. Du maa bare finne ut om skolen din i USA har de fagene du trenger. Kan hende du maa ta opp noen fag naar du kommer hjem da, altsaa ta de privat utenom skolen! Vanskelig aa finne en skole med fotofag osv., men de fleste amerikanske skoler har klasser som gaar ut paa aa redigere bilder, ta bilder ute i naturen, jobbe med year book osv.

Hvordan er AFS når du er i USA? Hjelper de deg og følger opp opp du trenger hjelp?
Det er AFS USA som tar over saa snart jeg kommer hit. Jeg har en "liaison", altsaa en kontaktperson, som jeg kan ringe naar som helst. Hun ringer meg en gang i maaneden og horer hvordan det gaar. Ellers har jeg maaange fra lokallaget som har sagt at jeg kan komme og overnatte hos de noen netter, ringe naar det skulle vere osv, hvis jeg trenger det. De har vert helt fantastiske, og utrolig stottende og motiverende. Det var de som fikk meg til aa heve hodet og innse at jeg virkelig maa prove for at dette aaret skal gaa bra.

hvor høy er du? :))
168cm.

Svar paa sporrerunde - tanker, folelser og raad.

Dato: 27.aug.2010 | Tid: 08:51 |
Hvordan foler du deg naa i forhold til starten?
MYE BEDRE. Har ikke ord.

Hvordan synes du det er aa hore og snakke amerikansk i stedet for britisk?
Synes det gaar helt greit. Britisk er helt klart finere, men amerikansk er litt mer casual foler jeg. Britisk er litt penere.

Når skal du bestemme deg for om du skal hjem eller ikke?
Har ikke satt noe dato for naar jeg skal bestemme meg for det, det tar jeg som det kommer. Jeg prover saa godt jeg kan, og tenker positivt. Akkurat naa ville jeg ikke dratt hjem om noen plasserte enn gratis tur-retur-billett til Norge i handa mi, og lovte meg at jeg skulle faa tilbake alle pengene jeg hadde betalt engang.

det kjipeste du har opplevd der så langt?
Det maa vere de forste dagene paa skolen. De var helt jevlige. Det var saa ille at jeg ble syk. Var helt alene, jeg var EKSTREMT forvirret, jeg kom forsent til timene, lererne sendte meg paa kontoret mange ganger fordi jeg var sen, og ingen saa ut til aa ta hensyn til meg. Det var en av de dagene hvor jeg tenkte "hva i svarte gjor jeg her? jeg kunne vert hjemme paa skolen min med vennene mine og kjeresten min akkurat naa!".

det aller beste du har opplevd så langt?
SHOPPING I MODESTO. Herregud saa godt det var...

hvilke matprodukter/godteri/drikke osv fra norge savner du?
Jeg savner Norvegia, gullsalami, vossafaar, bremykt, blaaberjuice, hockeypulver, mix-godteri, norsk vann, knekkebrod og pez.

Savner du noe annet enn personer/hunden din hjemme i norge allerede?
Jeg savner maten, senga mi, PC-en min, rommet mitt, det aa forsyne meg fra skapet og kjoleskapet naar jeg vil, det aa sove lengre om dagene, og det aa ha alle klerne mine.

har du kontakt med håkon hver dag?
Ja, omtrent! Men det lonner seg ikke.

jeg har tenkt til å dra på utveklsingsår også lurer jeg på hvor mye penger man bør ha med seg?
Da jeg dro hadde jeg ca. 15 000kr med meg. Ellers overforer mamma og pappa ca. 2500kr i maaneden. Hvis jeg hadde bodd i en by med gaa-avstand til klesbutikker og matbutikker hadde jeg nok brukt MYE mer enn jeg har brukt naa. Jeg har brukt tilsammen kanskje 2500kr siden jeg kom hit tror jeg, og da er det inkludert alt jeg handlet den dagen. Det er ikke vanlig aa havne saa langt ut paa landet som jeg gjorde (sa AFS), saa jeg ville nok beregnet mellom 2000 og 3000kr hver maaned, om du har et normalt forbruk av penger. Husk at det er EKSTREMT billig her!

Gråter du enda mye?
Ikke mye, men jeg graater i blant naar jeg har tid til aa tenke paa ting.

hvordan var det når du skulle dra? var du redd for at engelsken din skulle være for dårlig, og at det skulle bli vanskelig å stå i de forskjellige fagene?
Nei, egentlig ikke. Hadde hort at amerikansk skole var veldig lett, og jeg visste at engelsken min var grei nok. Det er faktisk ganske vanskelig aa folge med i timene da, fordi de gjor ting paa en annen maate. Hadde spansk den forste uka, og bare DET lerte de helt annerledes enn i Norge (og det skulle man jo trodd var universalt, altsaa maaten aa lere det paa), men de brukte helt andre ord osv.

På tross av de negative følelsene du har fått av å dra på utvekslingsår, vil du anbefale andre det samme?
Ja, det vil jeg. Det er vanvittig lererikt!

Føler du deg kjent pg.a bloggen? f eks er det noen som kjenner deg igjenn når du går ute på gata eller no sånn?
Nei, hallo, amerikanere leser jo ikke bloggen min.

tror du, du kommer til å holde ut et helt år? :)
Om jeg gaar inn for det, saa klarer jeg det jeg vil.

Er det ikke flaut å snakke engelsk noen ganger? At du må tenke deg om før du snakker, så tar det ofte litt tid?
Off, jo, akkurat naa de forste ukene er det raaflaut. Maa paa en maate formulere setninger inni hodet mitt for jeg uttaler dem, og det er veldig slitsomt. Det er ogsaa irriterende naar jeg begynner aa fortelle noe, saa maa jeg stoppe opp midt i fortellinga saa odelegges hele handlinga fordi jeg ikke finner de riktige ordene, saa sitter alle der som noen sporsmaalstegn naar jeg er ferdig.

Fortell om noen sinnskt pinlige ting som har skjedd.
Den gangen jeg spurte Adrian om han hadde "a rubber" fordi det betyr viskelaer paa britisk engelsk, saa betyr det kondom paa amerikansk. Og den dagen jeg gikk fra rommet mitt til kjokkenet i bare trusa, saa kom Daniel og Adrian inn...... Lop for livet tilbake paa rommet mitt og de knakk sammen i latter, haha. Ellers var det flaut den gangen familien satt og holdt hender for aa be bordbonn, saa skjonte jeg ikke hvorfor Daniel rekte handa mot meg, saa jeg plasserte vannkanna i handa hans og spurte "what do you want me to pass you?", saa satt hele familien og ventet paa at jeg skulle bli klar for aa si bordbonn (hadde begynt aa forsyne meg og alt jeg, haha.) Det var ogsaa flaut den dagen jeg greide aa gaa RETT oppi DEN feite gjormedammen paa skolen med ballerinaskoene mine, og var bambi paa isen 10 meter bortover paa vei mot klasserommet.

Holder du mye kontakt med de hjemme?
Ja, men jeg har gitt de beskjed om at jeg ikke vil snakke saa veldig mye med dem, fordi det foles som om jeg staar med en fot i Norge og en fot i USA, og det vil jeg ikke.

har du lagt på deg noe, hørt at folk gjerne gjør det sjø .. ?
Nei, jeg har blitt mye tynnere faktisk, har gaatt ned flere kilo, fordi jeg knapt har spist siden jeg kom hit, pga. hjemlengsel osv.. Men naa begynner det aa bli bedre, jeg spiser skikkelig og matlysten er saa og si paa topp igjen! Spiser aldri godteri eller drikker brus, da.

hvordan gjør du det med håret ditt når du er der, går du til frisøren osv?
Dette aaret skal jeg prove saa godt jeg kan aa bare la haaret vere i fred, la det vokse, kure det og eventuelt lysne det naar det er sterkt nok til at det kan takle det.

har du mye kontakt med håkon? i såfall med hvordan kommuniseringsmiddel da?
Vi sender meldinger paa mobil og Facebook. Vi ringer aldri hverandre, og har skypet 1 gang siden jeg kom hit!

Sporrerunde!

Dato: 24.aug.2010 | Tid: 02:52 |
Siden dere ville at jeg skulle ha en sporrerunde om utvekslingsaaret saa langt, tenkte jeg aa ta en naa som jeg har vert her i to uker (siden jeg er i startfasen). Saa bare spor i vei, men det er ikke sikkert jeg kommer til aa svare paa ALT dere spor om :)


Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits