Litt om det å gå på amerikansk high school

Dato: 14.mai.2011 | Tid: 20:31 |

Og når vi kun har 10 dager igjen med skole bestemmer jeg meg for å skrive dette innlegget, haha.. Jaja, bedre sent enn aldri? Vet at mange av dere har lurt veldig på hvordan alt fungerer. Jeg vet ikke om dette er felles for alle amerikanske high schools, men vet at det er sånn nogen lunde det samme, derfor må dere ikke angrepe meg om dere har hørt at det er annerledes i en annen stat for eksempel. Det er godt mulig.

Om Patterson High
Skolen jeg går på har omtrent 2000 elever. I likhet med alle andre high schools i USA er den inndelt i fire årstrinn: Freshmen, Sophomores, Juniors og Seniors. Freshmen er de yngste osv. Bare så dere er klar over det, har dere ingen garanti for at dere får bli senior på utvekslingsåret deres. Det avhenger av når du er født på året. Jeg berget meg akkurat til å bli senior siden jeg er født i juli. Hadde jeg vært født i august, hadde jeg måttet vært junior!

GOOOOO SENIORS. Neida............


Hvordan velge fag?
Før du drar får du informasjon fra en AFS-person om hvilke fag du må ha for å få året godkjent. Det de sier stemmer nødvendigvis ikke. Jeg fikk feil informasjon fra AFS i mitt tilfelle, for skolen min sa noe helt annet om hvilke fag jeg måtte ha. AFS sa for eksempel at jeg MÅ ha fremmedspråk, dette stemte ikke i følge skolen min. Trengte heller ikke ha gym. Det er VELDIG viktig at du trippelsjekker med skolen din både før du drar og på e-post etter du har ankommet vertslandet, så du kan være sikker på at du får året godkjent. Du må bestå i alle fag og ha et minimumsantall av 25 timer i uka for å få året godkjent. Min skole sier "så lenge du hadde vært kvalifisert til å flytte opp til neste årstrinn på skolen du går på, får du året godkjent av oss". Fag som matte, historie og engelsk MÅ du ha, resten kan du vel egentlig velge selv. Jeg valgte US History, Piano, og TA (teacher's aide) i tillegg. Rådgiveren på skolen i USA hjelper deg med dette.Nivået på skolen
Nivået for en senior på amerikansk high school er VELDIG mye lavere enn hjemme i Norge. Det jeg har lært i år, lærte jeg på ungdomsskolen altså. Bortsett fra AP - og College PREP-klassene, de er vanskeligere. Alle prøvene i alle fag er multiple choice (altså at de gir deg fire alternativer, og du må krysse av det riktige), så det er jo veldig lett. I tillegg gir de deg karakterer på hvor mange timer du møter opp på i uka, hvor mye lekser du gjør, og hvor aktiv du er i timen. English og American Government er de vanskeligste fagene jeg har. Engelsk er veldig vanskelig faktisk, for der må vi lese bøker på gammelengelsk, det er VELDIG mye analysering av gamle tekster som Beowulf, Macbeth etc. Heldigvis tar lærerne mine litt hensyn til meg, ihvertfall noen. De gir meg noen ekstra dager på å gjøre ferdig leksene, og gir meg ikke minuspoeng om jeg ikke forstår noe.

Min favorittlærer, Mr. De Zego. 

Idrett
Jeg er nesten bombesikker på at alle amerikanske high schools har idretter i regi av skolen. PHS tilbyr blant annet Volleyball, Cross Country, Football, Girls Golf, Boys Soccer og Girls Tennis på høsten, og Softball, Baseball, Track, Swim, Boys Tennis, og Girls Soccer på våren. For å kunne bli med på et team må du gå på "try outs", som foregår over ei uke i begynnelsen av skoleåret. Da drar du på trening med dem, viser hvor flink du er og hva du kan, så avgjører  treneren om du har kvalifisert deg for å bli med på laget. Dere må vite at de er VELDIG into sporten sin her, de trener hver bidige dag i minst 2 timer, og på helgene og etter skolen i uka er det kamper. Dette var grunnen til at jeg valgte å ikke spille volleyball likevel, for det ble rett og slett for mye i begynnelsen. Jeg hadde tenkt å spille tennis nå til våren, men det ble byttet til høst-sport i år.. Samtidig som jeg anbefaler å bli med på et idrettslag for å få den amerikanske opplevelsen, bør dere også finne ut om det er det dere virkelig vil, for store deler av fritiden deres kommer til å gå til det. Men det er jo veldig lett å få seg venner gjennom sporten! Hver fredag i begynnelsen av året mens footballsesongen fortsatt holdt på, var vi på footballfieldet  og så på kamper. Voldsomt til stemning!Andre aktiviteter
Dere har vel hørt om både Formal, Sadie's, Spring Fling, Prom, Homecoming og alt det der.. Well, alt er i regi av skolen, og disse tingene er VELDIG artige å være med på, og man får VIRKELIG følelsen av at man går på amerikansk high school, og man merker veldig mye til school spiriten.

Homecoming: Dette foregår både på høst og vinter, da arrangeres det såkalte "rallys". Homecoming foregår over en uke med mange aktiviteter som danser, kåring av King og Queen, aktiviteter i lunchen osv. Hvert klassetrinn lager en dans (såkalt Lip Sync) eller Boy's Cheer for guttene, og fremfører det for skolen på Homecoming Night. Etterpå er det Homecoming Dance. Her er video fra Winter Rallyen i år (Boy's Cheer):

Senior Lip Sync, denne var jeg med på. Du ser meg på tredje rad med sorte leggings og grå langsokker, og den eneste med blondt hår:

Lunch
På min skole har vi to forskjellige luncher. Den første er fra 11.00-11.45, og den andre er fra 12.05-12.50 (den har jeg). På skolen har vi en cafeteria og en student store. I cafeterian sitter som regel kun freshmen, sophomores og juniors. Seniors får nemlig dra "off campus" (altså dra ut for å spise lunch), og det tilbudet utnytter vi veldig. Så lenge jeg har en "ride", altså noen som kan gjøre meg, blir jeg med dem og spiser. Det er egentlig hver dag! I cafeterian selges det kyllingburgere, ostepizza, sandwhicher, potetgull, kjekser, melk og juice. Cafeteriamaten på min skole smaker dritt, og jeg blir dårlig hver gang jeg spiser det! Vi drar som regel til Pizza Plus, Subway, Jack In The Box eller Carl's Junior for å spise lunch.

Dress Code
Skolen min har dress codes, og følger du den ikke får det konsekvenser. Man kan bli utvist, få in-house, få saturday school etc. Men de er som regel ikke så superstrenge på det. På min skole kan man ikke ha på seg tubetopper, stroppene på toppen på være minst fem cm bred, ikke noe kløft, shortsen må være såpass lang at den ikke er kortere enn armene dine når de henger ved siden av kroppen din, ikke noe fishnets etc, kun rødt er forbudt (da det viser til at du er medlem av en gang), og ikke t-skjorter med diskrimerende prints.


32 kommentarer

tonje

14.mai.2011 kl.20:51

Interessant ;)

Isabisa

14.mai.2011 kl.21:00

Visste ikke så mye av det, spesielt om det siste. Og jeg trodde det var vanskeligere i amerika jeg, hahah :p Og det mest ironiske er vel at på det siste bilde bruker veeeldig mange rødt....

Karoline

14.mai.2011 kl.21:08

Kult :D

Karoline

14.mai.2011 kl.21:12

jeg har så siiiiiiiiick lyst på et år i USA!!!!!!

Synne Karlsen

14.mai.2011 kl.21:26

men hvis skolen er veldig enkel i usa, henger man ikke veldig etter når man skal ta 3. året hjemme i norge da? Skal på utveksling selv og lurer veldig på dette :/

thao

14.mai.2011 kl.21:36

shit, så strenge regler...

Hedda

14.mai.2011 kl.21:52

Isabisa: Rødt er lov, bare ikke KUN rødt. Du kan ikke ha på deg en t-skjorte som BARE er plain rød liksom, uten noe print eller noe.

Synne: Jo, det blir nok tøft å starte på 3.året!

Camilla

14.mai.2011 kl.22:26

Betyr det at de som er født senere enn august ikke får graduate? og må de gå med de som er et år yngre ?

dikternesverden

14.mai.2011 kl.22:51

ja det var utrolig godt å høre, nå ble jeg i aller høyeste grad lettet, og jeg trives med å være fast leser av din blogg. Flott også at du skriver på skandinavisk, til tross for at du mest sansynlig snakker sprøket som tilhører statene når du er sosial. Jeg elsker måten du utformer deg på, og det er utrolig spennende å vite at du er en så ung og flott jente med hjerte til å dele din hverdag med meg. du lurer sikkert på hvordan det går i norge?

JO DET SKAL JEG SI DEG:)

Det går mot vår.

Klokken er 22.45

Alle ser på God Kveld Norge

Tone Damli Aaberge skal lansere i USA

Alle skal snart feire 17. mai. Hva føler du om å gå glipp av nationaldagen?

Vi gleder oss til å se finalen av Farmen på søndag.

Fotballsesongen er i gang

Hvitveisen er i grosesongen.

Diktene titter fram under mosen.

Norge gleder oss til å ha deg hjem, og nok en gang. Takk for at du deler din hverdag!

Beste hilsner, store fans og diktervenner.

A.L

Anna

14.mai.2011 kl.23:19

Åh, tusen takk for et innlegg som ga meg så mange svar!

Èn ting som du ikke nevnte, er kostnader og sånt? Altså, koster det penger for å gå på en sport, liksom til drakt og utstyr osv? :-) Hadde satt pris på om du svarte på dette! Veldig, veldig nyttig å lese bloggen din, ettersom jeg lenge har tenkt på å utveksle. Håper du koser deg videre i Cali!

Hanne

15.mai.2011 kl.00:26

*Sjalu*

Betaler du mye? :)

Siri

15.mai.2011 kl.00:33

Åhh, jeg har så lyst å gå på skole i USA, det høres så artig ut! Hvilken skole foretrekker du av norsk og amerikansk?

KARINE

15.mai.2011 kl.00:37

spennende å lese sånne innlegg :-)

sina

15.mai.2011 kl.01:32

virker så utrolig spennende og dra på utveklsing et år!

har utrolig lyst til det, du inspirer meg skikkelig, keep up the good work!

Lone

15.mai.2011 kl.02:24

Kan du lage et innlegg om guttene der? Vet du har skrevet en del om det før, men vil gjerne vite hvordan de oppfører seg, ser ut og hvordan "standaren" er der borte. Hadde også vært kult om du kunne legge ved hvordan kjærlighetsforholdene er, er de likedans som her i Norge?

EEELSKER bloggen din!

15.mai.2011 kl.02:28

Kan du legge ut bilder av skolen innendørs?

Ida :-)

15.mai.2011 kl.08:11

Tusen takk for flott info! Det ser kjempemorsomt du! :-D

MAJA IN CALIFORNIA

15.mai.2011 kl.08:26

Artig å høre at skolene våre er så forskjellige, når vi bor så nært!

kristin

15.mai.2011 kl.10:12

Gøy å lese om hvordan det er:) Synes det høres så kult ut at man kan velge mellom så mange fag !

Åsne Eileen

15.mai.2011 kl.10:48

Eg misunner deg litt, virker spennende å være i et nytt land å studere, lære og se :) du er veldig heldig !

Lene K.

15.mai.2011 kl.11:44

Er alle prøver multiple choice? Matte også? Hva med karakter på fremføringer/høytlesing, har dere det? :-)

hei

15.mai.2011 kl.12:14

Hei, lurte på om man kan få året godkjent selvom man er junior? :-)

Ariane

15.mai.2011 kl.13:01

Da jeg var på utveksling fikk jeg vite at jeg trengte ikke å faktisk ha engelsk fag, fordi man fikk godkjent engelsk uansett - ettersom man tross alt bor i et engelskspråklig land. Jeg måtte visst ha matte og historie, men jeg hadde også religion, sosiologi, spansk, gym, speech, family living. Jeg fikk også tilsendt NORSK lekser fra Norge, som jeg måtte gjøre! Så det er nok veeeldig forskjellig. Men det er sant at man ikke må ha fremmedspråk, en jeg kjenner hadde art og fikk det godkjent som fransk. :)

En ting:

Dersom man tar TO engelskfag, altså et første semester og et andre semester, KAN man få det GODKJENT i Norge som ett programfag i tredjeklasse. DERSOM skolen din har religionsfag (veeeldig sjeldent, finnes som regel kun på enkelte privatskoler) kan man ta det og få det godkjent i Norge som RLE, og dermed slipper man religion i tredjeklasse.

Siri

15.mai.2011 kl.13:31

Helt annerledes enn i Norge! :O Visste ikke at det var så mange dress codes :) Da har jeg lært noe nytt i dag også...

Spennede innlegg! :D

Ingrid

15.mai.2011 kl.14:01

What? Ikke rød?! Da hadde jeg slitt, for alle t-skjortene mine er røde. Dessuten er det favorittfargen min... :(

Marit

15.mai.2011 kl.15:46

Så om jeg er født i August blir jeg junior????

Isabelle Kleppe

15.mai.2011 kl.17:48

Hvis man er født i august og seinere blir man automatisk junior da? På alle skoler? Skal selv være utvekslingselev i California og lurer veldig på dette!

Julie

15.mai.2011 kl.19:56

Jeg har tenkt å søke til skoleåret 12/13, men er ikke så sikker lenger, med tanke på søkeprosessen. Den virker utrolig tung, forvirrende og det virker ikke som om AFS er noen gode samarbeidspartnere. Er det verdt strevet?

Hedda

15.mai.2011 kl.20:28

Isabelle: Dette var bare på min skole, og jeg vet at det er sånn på andre skoler i USA også. Om du er født i august eller senere blir du junior, og du får ikke graduate, men du får likevel året godkjent!

Julie: Ja, utvilsomt verdt alt strevet!

Andrea Olivia

15.mai.2011 kl.20:46

Hvis du ville, kunne du ha vært med på et cheer-lag? :)

Elsker bloggen BTW.! Den beste bloggen jeg leser atm. <3

aurora

15.mai.2011 kl.23:40

jeg er født i november, men jeg får graduate. de gjorde et lite unntak for meg på skolen min. så man får det nok til om man snakker med guidence counseleren din:)

22.mai.2011 kl.16:05

Jeg lurer på når du begynner på skolen om dagene ??

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits