Legger man på seg på utveksling?

Dato: 02.apr.2011 | Tid: 22:11 |

Et spørsmål jeg får veldig mye, er nettopp det om det er vanlig å legge på seg på utveksling, om jeg har lagt på meg, og hvordan jeg har greid å holde vekta så stabil gjennom hele året.

De aller, aller fleste legger på seg en del mens de er på utveksling. Grunnen til dette er ikke nødvendigvis fordi de som er i Amerika KUN spiser Mc Donalds, eller at de som er i England KUN spiser eggs&bacon, eller at de som er i Italia KUN spiser feit pizza hver dag. Uansett hvor du drar, og uansett hvor sunt du spiser, er sjansene for at du legger på deg store. Grunnen til dette er at maten er annerledes, den inneholder andre typer stoffer enn hva kroppen din er vant til å forbrenne, og en burger på Burgerking i Norge er HELT annerledes fra en burger på Burgerking her i USA, nettopp pga. hvordan de lager maten, hva slags kjøtt de bruker, og hva som foregår gjennom hele produksjonen. Derfor er det usedvanlig vanskelig å unngå å legge på seg litt mens man er på utveksling.

Da jeg først kom hit spiste vi Mc Donalds, Taco Bell, Jack in the Box, Pizza Plus og all slags dritt til lunsj hver eneste dag. "Can I get a medium chicken nugget meal with a large pepsi?" var ei setning som til slutt kom av seg selv i drive thru-vinduet på Mc Donalds. Jeg ELSKET det. For det smaker jo sykt godt (i ny og ne..) Etter en god stund merket jeg aldri at jeg la på meg eller noe, men at energien min gikk ned. Jeg tok meg selv i å heller ville ligge hjemme i senga og se på TV på fredagskveldene enn å dra ut og feste, og jeg tror dette har noe med det å gjøre. Jeg ble veldig lat, var trøtt på skolen etc., nettopp pga. at jeg ikke fikk nok av vitaminer, proteiner og andre nødvendige stoffer jeg trenger for å holde energinivået oppe i maten jeg spiste. Jeg gjorde mye research på maten jeg spiste, og etter å ha lest utallige skrekkhistorier om hvordan maten lages og hva folk har funnet inni maten sin, fikk jeg helt avsmak for den type mat. Nå hæler jeg ikke engang Mc Donalds og Taco Bell, det gjør meg direkte kvalm av å tenke på at de faktisk henter de nedfryste kyllingbitene som har ligget i fryseren i hvor enn mange måneder, og at de tiner de opp og slik får du de servert. Noen på skolen hadde hatt et prosjekt, og fant ut at hvis de lot en french fry (chips) fra Mc Donalds ligge på rommet sitt på samme sted i 3 måneder, så den AKKURAT likedan ut etter 3 måneder. Hva slags potet råtner ikke etter 3 måneder liksom? Det er da man begynner å lure på hva de faktisk har i maten.

Uansett. Tilbake til saken. Det er ikke til å legge skjul på at jeg fortsatt spiser en del dritt, men drar nå alltid til Subway (som er en sunn sandwich-plass, hvor de lager ferske sandwicher og du kan velge innholdet fra en grønnsaks/kjøtt-disk), og av og til kjøper vi pizza. Har begynt å ha med vannflasker på skolen i stedet for å bestille brus på fast food-plassene, og har også begynt å trene mer regelmessig. Jeg merker jo at kroppen min ser litt annerledes ut enn den gjorde før jeg dro, ettersom jeg var mye mer aktiv hjemme i Norge. Men mitt råd er å ikke tenke så altfor mye på det mens du er på utveksling. For hva har det vel å si om du legger på deg 10-15kg, når du kommer til å miste det når du kommer hjem, fordi du kommer hjem til maten du er vant til, og dine normale treningsvaner? NYT utvekslingsåret ditt. Men for all del, det er viktig å tenke over hva du spiser, bare ikke la det bli til noe som stopper deg fra å nyte utvekslingsåret ditt fullt ut. Det skal godt gjøres å ikke legge på seg litt, men jeg kan garantere deg at til slutt kommer alt til å være verdt det uansett, og det er definitivt ikke en faktor som bør stoppe deg fra å dra på utveksling. Man kan alltids gjøre noe for å stoppe vektreduksjonen, du må bare være innstilt på det :-)

36 kommentarer

♛ Elisabeth

02.apr.2011 kl.22:24

bra svart!

åh, har utrolig lyst til å dra på utveksling i USA :D

Alexandra-Jasale

02.apr.2011 kl.22:26

Elsker bloggen din , du er forbildet mitt <3 kan du svare på e-mailen du fikk av meg for noen minutt siden

Miss Jones - Fotokonkurranse

02.apr.2011 kl.22:35

Veldig bra innlegg og veldig flott forklart :)

kristin

02.apr.2011 kl.22:42

Så bra du svarer på slike ting:) Det er sikkert mange som tenker på det.

Lauren

02.apr.2011 kl.22:48

dette var interessant å lese!

Jeg har lagt på meg ca 8 kilo siden jeg kom til Norge fra Canada, så det er ikke bare de som reiser til nord amerika som legger på seg!

So that was good you mentioned that, cause I ate fairly healthy at home, and eat fairly healthy here, but as you said, it's just not food your body is used to.

"For hva har det vel å si om du legger på deg 10-15kg.... NYT utvekslingsåret ditt" YES..thanks for saying that :)

It's much more worth it to me to experience all the different foods and parts of the culture than it is to starve myself this year!!

liker bloggen din godt :)

Kristina

02.apr.2011 kl.23:18

sykt bra innlegg, elsker at du var så ærlig om det, for maten ER Faktisk annerledes, selv om det ikke nødvendigvis ser sånn ut. Gleder meg til Norsk mat <3

Solveig

02.apr.2011 kl.23:35

utrolig bra innlegg! Du skriver kjempegodt, ha det fint videre!<3

Emma

03.apr.2011 kl.00:04

Takk! :)

Malin

03.apr.2011 kl.02:10

Tusen takk Hedda! Jeg reiser til USA med AFS om 4 mnd, og dette sprøsmålet har faktisk surret i hodet lenge. Fortsett med all den nyttige informasjonen din, den er til stor hjelp for oss som snart skal ut. Det er fint å lese blogger om de som er ute, for å få sett flere perspektiver. Det hjelper oss til og ikke ha for urealistiske forventninger som "Komme til California og bli cheerleader og prom queen osv." Neste helg er det snart pre-orientering på meg, kanskje du kunne skrevet litt om det?

Hilsen Malin.

megan

03.apr.2011 kl.02:39

vi har subway i norge også assa, haha.!

elsker bloggen din :) <3
Jeg har også merket at jeg blir utrolig slakk og fort sliten når jeg spiser mye fastfood. Men jeg nyter livet og tar meg forsatt en god hamburger når jeg føler for det :)

mette

03.apr.2011 kl.10:49

fint å ha en unnskyldninger itilfelle man skulle bli feit! For det er jo HELT annerledes mat i utlandet.. mhm.. HELT noe annet.. MYE mer og ANNERLEDES fett, karbs,proteiner,sukker og søtningsmiddel. YUp! you got it! Er du den nye kostholdsdronninga nå eller? Grats!

ida

03.apr.2011 kl.11:39

åh, håper jeg finner meg noen treningsglade venner i mexico..

ik

03.apr.2011 kl.12:08

du skriver så utrolig bra, er det mulig! : ))

Natalie

03.apr.2011 kl.12:12

Skrev en stil om akkurat dette her om dagen! Er helt sykt med den maten deres.. Hvis du vil se en meny på mcern som er 1 år gammel se her: http://www.dagbladet.no/2009/09/02/magasinet/mat/mcdonalds/tilsetningsstoffer/restaurant/7909354/ og nei, du kommer ikke til å se masse mugg, den ser helt lik ut som da den var nylaget ;) Noe så ekkelt.

Karo

03.apr.2011 kl.12:19

Jeg var på utveksling for to år siden, og endte opp med å gå ned fem kilo.

Jeg er utrolig kresen på mat, og enesete fast food jeg spiste, eller i det hele tatt likte, var Subway og kanskje en BigMac i ny og ne. Ellers så kunne jeg ikke fordra mesteparten av maten som jeg ble servert, ettersom jeg ikke er spesielt glad i hverken kjøtt eller fritert mat. (eller poteter, som familien min hadde til hvert eneste måltid)

Thanksgiving ble en stor skuffelse for meg, da jeg ikke er spesielt glad i kalkun heller.

Må si jeg blir nesten flau av meg selv når jeg leser det jeg har skrevet, for i oppveksten har jeg alltid måttet prøve alt fra mat til desserter mamma har laget, og en skulle tro det fikk hadde fått meg til å "åpne" smaksløkene mine. Jaja, sann er livet.

Uansett - poenget mitt var at det går nok bra med alle dere som har lyst å dra på utveksling sålenge dere ikke fråtser, og i tillegg holder dere aktive! (treningssenter eller aktiviteter skolen tilbyr for eksempel)

Lotte

03.apr.2011 kl.13:46

Hva er favorittsuben din fra subway?haha;)

Tine

03.apr.2011 kl.13:49

Veldig bra svart :)

Alexandra

03.apr.2011 kl.13:59

Først av alt, elsker bloggen din. Er innom hver dag for å se etter nye innlegg :-)

Så til saken. Altså det du sier kan være helt sant. Men ei veninne av meg var på utveksling i USA, og når hun kom hjem igjen kjente jeg henne nesten ikke igjen. Hun var blitt så tynn og veltrent! Å herregud for et sjokk jeg fikk! Jeg forventet at hun skulle komme hjem og være litt lubben og kanskje lagt på seg av nettopp det du sier. Men det var HELT motsatt. Men det er jo fra person til person, så det du sier kan stemme like mye det også. Men jeg opplevde ihvertfall motsatt når jeg så henne :-)

Amanda 20

03.apr.2011 kl.15:01

Du skjønner vel at hvis du legger på deg 15 kilo så går du ikke bare ned igjen med en gang du er hjemme? Da fortsetter du antageligvis med samme spisevaner. 10-15 kilo er utrolig mye

Kristina

03.apr.2011 kl.15:24

bra innlegg. Men det er en ting jeg har lurt på lenge og som jeg vet at andre også lurer på og som jeg håper du kan skrive et innlegg om. Hvor får du alle pengene dine fra? penger som du bruker på mat, fest og shopping hvor kommer pengene fra liksom? ^^ får du pengene av foreldrene dine? har du spart penger før du reiste ned ? eller har du en jobb der nede hvor du tjener pengene selv?

HELENE !

03.apr.2011 kl.15:33

Fint innlegg, men noe er jeg litt skeptisk til.

"For hva har det vel å si om du legger på deg 10-15kg, når du kommer til å miste det når du kommer hjem"

Altså, det er ikke like lett å miste disse 10-15 kiloene som det er å få dem på kroppen !

Astrid

03.apr.2011 kl.16:27

Nja, det var ikke det at maten var så forskjellig, tror jeg. Jeg var selv på utveksling til USA. Joda, de spiser mer ute og de spiser mer fritert mat, men en burger fra MCD er en burger uansett. Ja, jeg vet at kjøttet er forskjellig, men utenom det er forskjellene så små at det er ikke noe man kan ta hensyn til. Jeg tror det handler mer om at man kommer til et nytt land med ny mat, og det er SÅÅÅÅ mye man ønsker å prøve ut! Etter en stund blir man lei og spiser mindre av det, og savner litt norsk mat til tider, men maten er ikke så forskjellig som du fremstiller det! Handler også mye om at man er "alene" kanskje for første gang på lenge, og at man må for første gang i livet sitt selv kontrollere hva man spiser. Jeg dro alltid ut og spiste, hver eneste dag. Vertsfamilien min lagde mat av og til, og den var sunn og fantastisk! MEN det var såpass sjeldent at, ja...

Og de 10 - 15 kiloene forsvinner ikke av seg selv. Dersom du er aktiv forsvinner de litt etter litt, men dersom man ikke endrer HELT på vanene så kommer amerika-fettet til å bli der.

Anna Marie

03.apr.2011 kl.20:38

du skriver utrolig bra, elsker bloggen din :)

solveig

03.apr.2011 kl.22:50

Synes en del av de over her har vært litt pessimistiske for det å få bort "usa-fettet" når du kommer tilbake til Norge, men slapp av, hvis du vil så klarer du det !

Men uansett, kjempebra innlegg ! :)

anna

03.apr.2011 kl.23:50

please blog more often :(

det hadde vært kult om du hadde mobilblogga, eller hva det nå heter.. sånn at du legger ut innlegg direkte fra mobilen.

ps. håper du sjekker kommentarene dine for forslag, for jeg ser masse gode forslag til ting å blogge om :)

Hilde i KANSAS

04.apr.2011 kl.02:42

En tysker i byen min la på seg 7 kilo i løpet av de tre første ukene her, mens jeg har gått ned nesten 10 siden jeg kom til USA!

Ida K

04.apr.2011 kl.07:59

Ser at mange er skeptiske til det du sier om at de 10-15 kiloene raser av med en gang man kommer hjem. Vel, jeg kan si ut ifra min egen erfaring at det stemmer som bare det! Jeg var utvekslingsstudent i USA i 05/06 og la på meg nærmere 15 kilo så lett som bare det, SELV OM jeg løp minst 5km hver dag første halvåret da jeg var med på cross country laget på skolen. Jeg fråtset ikke i junk food, men jeg spiste som alle andre amerikanere. Da jeg kom hjem var jeg så matlei og lengtet etter frukt og norsk mat (!!) at kiloene raste av fortere enn det de kom. Det tok vel rundt 6-7 måneder før vekten var som normalt, uten at jeg gjorde stort mer enn å leve et normalt norsk liv.

Selvfølgelig er folk forskjellige, men jeg vet om flere som reiste samme år som meg og opplevde akkurat det samme :) Selvfølgelig er det kjempesurt der og da, men mitt råd, som ditt, er å ikke fokusere så mye på akkurat dette, når du kommer hjem til norsk mat, norske vaner og alt det der, så får vekttapet av seg selv.

For min del var nok stress (at jeg kanskje aldri følte meg helt "hjemme" i vertsfamilien min) en del av grunnen til at jeg la på meg så mye, og da jeg kom hjem til familie, gode venner og en hverdag jeg savnet, så gikk det av seg selv :) Så ja, jeg må si meg så enig med deg, ikke stress med vekten når du er der, ikke la dette ta fokuset på den fantastiske opplevelsen du har mulighet til å være med på!

Nyt de siste 8 ukene du har igjen, du kommer til å savne USA, familien din og vennene dine så fort du kommer hjem :)
Det er heilt sant at ein legg på seg uansett kva ein et osv.... Eg var vegetarianar då eg var på utveksling der borte, men klarde legge på meg 12kg på dei 2 fysste mnd likavel. Eg kan telje på ei hand kor mangen gongar me laga middag frå scratch i vertsfamilien min..... Eg vog 50kg då eg for heimafrå og vart 62kg. Etter det gjekk det opp og ned eit par kg gjennom heile året, MEN det er heilt sant at kiloane rasar av med ein gong du kjem heim! Eg trena ikkje då, men eg var tilbake på 50kg til jul :)

04.apr.2011 kl.20:51

Bra svart! Vi så på ''Super size me'' i Norsk idag, filmen er igrunn en dokumentasjon om en mann som ikke spiser andre plasser en Mc Donalds på 30 dager.. Så det er vell litt det samme, men på filmen viser de det verste av det verste

isabel

05.apr.2011 kl.04:19

får bedre samvittighet av tanken på subway enn mcdonalds/burger king, men subway er faktisk like ille, om ikke enda verre?

Siw

05.apr.2011 kl.19:48

Nå har ikke jeg lest kommentarene på dette innlegget, så kan hende jeg sier ting som mange andre har sagt..

Men må si at opplevelsen er ikke den samme for meg. Var i USA et år for 3 år siden, og det er det beste året jeg noen gang har hatt. Jeg reiste med EF, og fikk samme beskjeden. De aller fleste legger på seg. De sa også det at det viktigste var å trene, og være med på aktiviteter på skolen, and so i did. Trente hver dag, 2 timer om dagen, HELE året! Fikk sykt god energi, god kondis, følte meg rett og slett super. Men jeg spiste også mye hjemmelaget mat. Skal jo ikke legge skjul på at denne ikke er fet, men den er i det minste bedre enn McDonalds.

Må legge til at denne opplevelsen kommer ann på etter hvor du havner. Hvordan vertsfamilien ser på det osv. Min vertsmor lagde ALL mat. (i ukedagene)

Synd å høre at du lengter så hjem forresten.. :( Synd at ikke alle får samme opplevelse. Men skjønner jo at det er umulig.. Håper du koser deg de siste mnd, du kommer til å angre på at du hadde hjemlengsel når du først kommer hjem! :) Lykke til :)

Nina

06.apr.2011 kl.05:07

Jeg har gått ned rundt 6kg på de 15 månedene jeg har vært i USA, og jeg har ikke trent eller spist spesielt sunt. Det eneste jeg har gjort er å være litt obs på hva som er i de forskjellige matvarene, velge bakeri-brød i stedet for sånne ferdigoppskjærte brød som holder seg ferske i flere uker, og ikke spise frityrstekt mat. Jeg bestemte meg fort for at amerikansk sjokolade var fælt i forhold til norsk melkesjokolade, og ville ikke prøve mer enn et par typer heller, så jeg har nesten ikke spist noe sjokolade det siste året, annet enn pakkene hjemmefra:)

Bare man har bestemt seg for å ikke legge på seg så alt for mye, så tror jeg de aller fleste vil klare det!:) (Selv om det selvfølgelig blir litt annet når man bor hos en vertsfamilie, om de da bare serverer skikkelig junk-food. Men til og med McDonalds har jo salater, så jeg synes ikke det er så mange unnskyldninger som funker:)
Selv tror jeg grunnen er pga en blanding mellom masse karbo og fett. Karbohydrater er det samme som sukker. Og i ferdigmat er det ekstremt masse karbo. Selv har jeg bodd og jobbet i Tyrkia i 6 mnd, og jeg gikk ned 10 kg da husker jeg. Men trente mindre enn før, men dette er fordi det var veldig riktig mat der nede etter min mening. Jeg spise lite med karbohydrater og sukker igrunn. Så jeg tror nok som du sier at maten er annerledes, for noe er jo bra for kroppen, men betyr ikke dermed at man må gå opp av å bo i et annet land. Kan også gå ned :) OM det er sunn mat i landet og ikke masse fast food:)

Anna

10.apr.2011 kl.17:45

Hehe, ps: Gjør ikke noe om man legger på seg 10-15 kg!!! Herregud! Det gjør ganske mye syns jeg.

Det er ikke barebare å gå ned til den vekten man var på heller!!!

Jeg skal nok ikke dra på utveksling jeg!!!

Renate

11.apr.2011 kl.22:18

Jeg la på meg i overkant av 10 kg på utveksling i Australia i løpet av fem mnd. Det meste gikk heldigvis fort av igjen, og resten kom etter hvert det også ;)

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits