Tiden før avreise

Dato: 26.mar.2011 | Tid: 18:37 |

Nå er det bare 5 måneder til dere fra Norge som skal reise på utveksling til USA drar. Jeg tenkte bare å fortelle litt om hvordan min venteperiode var. I det siste har jeg tenkt at jeg tror egentlig det var hele den venteperioden som gjorde at jeg mistet litt motivasjonen for å dra på utveksling, det var så mye frem og tilbake at jeg ble helt utslitt mentalt, og det at jeg ikke fikk vertsfamilie til siste sekund gjorde det enda verre. Bare så dere vet at dette KAN skje, og dere må være forberedt på alt! Dette skjer naturligvis ikke i de fleste tilfellene, men ville bare nevne det likevel. Dette er IKKE for å virke negativ, men bare fordi jeg ikke har skrevet så mye om dette tidligere.

Det var den 21. juli 2010, 3 uker før jeg skulle dra. Jeg stod bak kassa på jobb, og var innlogget på hotmailen min. Jeg oppdaterte den hele tiden, fordi jeg var så ekstremt spent, og visste at jeg kunne få vertsfamilie når som helst nå. Så oppdaterer innboksen seg, og det står "Hedda Ingeborgvik - Gratulerer, du har fått vertsfamilie!". Jeg HOPPET i taket, ringte alle i familien, kjæresten og alle vennene mine. Familien Moore skulle jeg til. Jeg researchet alt, og fant ut at jeg hadde fått familie i et ekstremt rikt nabolag i La Canada Flintridge, 10 minutter unna downtown LA, her i Cailfornia. Familien virket fantastisk, og jeg begynte å maile med dem med en gang. Døtrene spilte volleyball, byen så kjempesøt ut, familien fortalte at de ELSKET å være i Hollywood og var der minst èn gang i uka på restaurant, og de elsket å være på stranda fikk jeg fortalt. Jeg fant ut at dette var PERFEKT, førsteinntrykket jeg hadde fått var helt fantastisk, og jeg kunne ikke VENTE med å dra. Jeg gråt av glede, det gjorde mamma også.

Den 30. juli, 9 dager senere, logget jeg på e-posten min til en mindre hyggelig beskjed. "Vi beklager veldig, men vertsfamilien din har valgt å trekke seg fra programmet, og kommer ikke til å være vertsfamilien din." Jeg gråt i ett sett, jeg var helt ødelagt. Var så sint, frustrert og skuffet at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Emma kom løpende på døra med pizza og brus og holdte meg med selskap hele dagen. Jeg ringte AFS og fikk en begrunnelse. Familien hadde visstnok vært inne på bloggen min og funnet ut at jeg var mer interessert i fashion, shopping, å være med venninner etc., enn sport, religion, familie etc., og ville ikke lengre være vertsfamilien min. FY FAEN tenkte jeg. Er det mulig å være så JÆVLIG fordomsfulle!? De dømmer meg utifra hva de leser på en overfladisk blogg som viser 1/100 av livet mitt, og hvordan jeg er!? Jeg innså fort at det var like så greit at jeg ikke hadde havnet hos den familien.

Ukene gikk, og dagen før avreise hadde jeg fortsatt ikke fått vertsfamilie. Klokka 20.00 kvelden før avreise, var Håkon og jeg på Mix og leide film da jeg fikk telefon fra mamma med en skjelven stemme. "AFS ringte... De greier ikke finne vertsfamilie til deg, og du kan ikke dra i morgen som planlagt." Jeg kjente bare frysningene gjennom kroppen. Jeg hadde tatt farvel med alle slektninger og familie, jeg hadde pakket det meste i kofferten min, og jeg var nå klar for å dra. Mamma og pappa var VELDIG forbanna på AFS. Vi dro hjem til Håkon og jeg gråt i armene på foreldrene hans, jeg tok det veldig tungt. Det var tøft nok som det var å reise vekk fra alt og alle, om ikke AFS skulle leke sånn med følelsene mine også. To timer etterpå ringer AFS, og forteller at de har funnet vertsfamilie til meg i Portland, Oregon. Jeg googla stedet, og greide ikke å stoppe meg selv fra å bli helt ekstremt glad og ivrig. To timer senere ringte de og fortalte at de ikke greide å finne skoleplass, så jeg kunne ikke dra dit. De sa at jeg bare kunne forberede meg på å ikke dra i det hele tatt. Håkon var KJEMPEGLAD, hadde ikke sett han smile sånn på lenge. Fikk litt vondt i hjertet mitt.

Håkon overnatta hos meg den natta, hjemme hos mamma. Klokka 10.30 neste morgen får jeg telefon fra AFS som sier at jeg har fått ventefamilie (altså midlertidig vertsfamilie) i Patterson, California. Jeg ble ikke engang glad. Jeg hadde jo forberedt meg på å være igjen hjemme nå, og ikke dra. Flyet mitt skulle gå 5 timer senere, jeg hadde allerede pakket ut sakene mine fra kofferten. Så jeg hadde en fortvilt samtale med mamma, som prøvde å motivere meg til at dette kunne bli bra likevel. Jeg logget på e-posten min og hadde fått e-post fra vertsfaren min. "Hi Hedda. We live out on a ranch/farm, so I hope you won't mind a little dirt." GREAT......Tenkte jeg. Hvor i søknaden min og beskrivelsen om meg selv hadde AFS funnet ut at det kunne være passende å plassere meg ute på en GÅRD, liksom. Jeg mistet helt lysten til å dra, men bestemte meg for å gi det en sjanse, så jeg dro.

Etter to uker hos ventefamilien fortalte vertsmora mi at de ville ha meg resten av året. Jeg hadde allerede vurdert mulighetene for å bytte vertsfamilie, fordi vi ikke matchet i det hele tatt, på noen som helst måter. Familien var grei og alt det der, men det passet bare ikke. Vi hadde helt forskjellige interesserer og verdier. Noe av det vanskeligste med hele året mitt var å bytte vertsfamilie. Men det var også det beste valget jeg har tatt. Jeg elsker familien jeg er hos nå, og vi passer perfekt sammen. Moralen er at fordi om ting kan gå helt galt tiden før avreise og den første tiden i vertslandet, IKKE gi opp. ALDRI gi opp. Over 50% av alle utvekslingsstudenter bytter vertsfamilie, og fordi om det er vanskelig, er det verdt det om du tror det kommer til å gjøre året ditt bedre for deg. Så hold hodet oppe i denne tunge venteperioden. Jeg vet ventinga er helt jævlig, men husk at den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves :-)

50 kommentarer

sara

26.mar.2011 kl.18:47

du er så utrolig strek,Hedda. Jeg hadde aldri klart det der. Hadde følt helt alene neddi statene. Helt lost, uten en eneste person å vende meg til.

Keep it up!
kjempe fin blogg :D

26.mar.2011 kl.19:12

utrolig bra og ærlig innlegg!

Karoline Star i Colorado 11/12

26.mar.2011 kl.19:16

Åh, ettersom jeg leser bloggen din får jeg bare mer lyst å dra. Jeg skal selv være utvekslingsstudent i USA året 2011/2012, men det er ikke sånn at jeg går å gleder meg.. Jeg har ikke fått vertsfamilie, men forventer egentlig ikke å få det før sommerferien har startet heller. Jeg reiser med STS. Selvom du har vært gjennom mye i tiden og mens du har vært der, høres det ut som du har fått drømme vertsfamilien! Håper jeg kan få en familie som du har, og at jeg lett skaffer meg venner. Leser bloggen din fast for å se hvordan du har det, for det er da jeg kjenner jeg begynner å glede meg! ^^

Mia

26.mar.2011 kl.19:54

Utrolig bra skrevet!

Marie

26.mar.2011 kl.20:02

Den som venter på noe GODT, venter aldri forgjeves heter det vell :P litt annen mening en den du skrev :P du er utrolig flink til å skrive :) veldig bra at du fikk en familie du kan være deg selv med :)

26.mar.2011 kl.20:16

Jeg bare lurer, snakker du flytende engelsk nå?

Hedda i California

26.mar.2011 kl.20:19

Anonym: Så å si :-)

Aina

26.mar.2011 kl.20:21

Jeg hadde dødd om jeg ikke fikk vite hvor jeg skulle rett før avreise! Fikk heldigvis familie tidligere i mars i Oregon :)

Erik

26.mar.2011 kl.20:28

Jeg ble plassert i en familie som eg har absolutt NULL til felles med, kunne ikke bytte fordi områderepresentanten min e en forbanna hurpe uten noen som helst andre syn på verden enn Bibelen.. Så nå bor jeg her hos en misjonærfamilie....

Celine

26.mar.2011 kl.20:31

Veldig bra innlegg, du er så flink til å skrive og sette ord på akkurat det enkelte lurer på :-)

malinkleiven.

26.mar.2011 kl.20:50

Modig gjort av deg å dra, og ikke minst å holde ut. Du burde være stolt av deg selv! :)

stine

26.mar.2011 kl.21:01

Herregud, håper at jeg får vertsfamilie i god tid. ble sikkert ekstra tungt å dra fra alle når du bare fikk vite at du ble sendt til en midlertidig familie på bygda... Men synes du har taklet hele greia bra, og alt i alt tror jeg du har fått mye ut av året;)Surt at noe som stod på bloggen skulle få dem til å ikke ville ha deg, men vet du hvordan det går med hun jenta som skulle til dem?:)

Thea

26.mar.2011 kl.21:17

Veldig bra innlegg! Skal selv være utvekslingsstudent, så dette hjalp veldig! Kunne du skrevet et innlegg om hvordan du byttet vertsfamilie? Liksom hvordan du gikk fram og fortalte det til familien? :-)

Tonje S

26.mar.2011 kl.22:02

så utrolig teit av AFS! det burde ikke vært lov, siden de er et så stort selskap. håper det ikke blir sånn med meg som reiser med rotary. selv om de ikke akkurat har vært best på info så langt :S

Chanel

26.mar.2011 kl.22:04

Hei, fin blogg....... Ta en titt på salgs bloggen min :D

http://shopshopshop.blogg.no/?c=1301172482

Guro

26.mar.2011 kl.23:07

Utrolig bra skrevet! Du er ei modig jente, stå på ;)

Johanne Grov

26.mar.2011 kl.23:27

Når du skrev ned all informasjonen om deg selv til ASF, måtte du skrive ned at du også hadde en blogg? Hvordan fant den første familien ut om bloggen din?

DanielaMercedes

26.mar.2011 kl.23:31

hallo ,, først kjempe bra innlegg har vært litt nysgjerrig på venting på familie osv jeg er bare 14 år men jeg vil veldig dra til usa et år på utvekslig og håper du har flere innlegg som dette på laget,, men eneste grunnen jeg er "redd" for å dra til usa er at jeg er veldig glad i mat, jeg er ikke feit eller no nå men det er jo masse snakk om overvektige mennesker i usa og jeg har ikke veldig lyst til å bli feit heller for å si det sånn, men uansett utrolig bra innlegg og den familien som du først skulle til virka helt på jorde spør du meg !

-danielamercedes

Ingrid

27.mar.2011 kl.00:31

så utrolig frekt av dem å ombestemme seg pga. bloggen! flott at du endte opp i en bra familie da :)

Sandra

27.mar.2011 kl.01:22

kan du ikke skrive om hvordan det var å bytte vertsfamilie, likte dette innlegget :))

Hedda

27.mar.2011 kl.01:23

Sandra: AFS lar meg ikke skrive om det, og har truet meg med å sende meg hjem om jeg nevner det..

Vibeke

27.mar.2011 kl.01:30

vet du at du er en helt fantastisk blogger?

Kamilla

27.mar.2011 kl.04:04

Kjempefin blogg :)

Ingvild

27.mar.2011 kl.10:43

Fikk helt vondt av å lese dette... Ingen burde begynne utvekslingsåret slik! Bra og ærlig innlegg, glad for at ting ordnet seg for deg -til slutt ;)

27.mar.2011 kl.10:50

Kan du dra hjem i ferier?

andrea

27.mar.2011 kl.11:31

fint skrevet, hedda! jeg reiser neste år og skal tenke på deg de gangene jeg har det tøft. du har virkelig vært sterk etter alt jeg har lest om deg denne tiden din som utvekslingsstudent. jeg beundrer deg virkelig!

Sebastian

27.mar.2011 kl.12:41

Du er virkelig en inspirasjonskilde, Hedda! Du er utrolig sterk. Jeg skal på utveksling om 2 år, og jeg kan ikke vente!

Ella-kommenterer tilbake!

27.mar.2011 kl.13:08

søt header!

Marte :-)

27.mar.2011 kl.13:27

Hei. Jeg håper det går greit at jeg lånte et bilde av deg til bloggen min :)

Emilie

27.mar.2011 kl.13:34

Sorry men for å være AFS, burde dem ha alt på plass på forhånd i tilfeldig det som skjedde med deg oppstår og at dem tar alt seriøst. Det virker som at dem egentlig bryr seg ikke om de som velger å reise med dem så eh, dem burde skjerpe seg litt fordi som du har opplevd, er det ikke bare bare og reise vekk fra hjemmet ditt på nånn minutter i en situasjon der du har ikke peiling på hva som foregår..dårlig service kanskje? Ja. det er det ihvertfall! Har en venn som var i norge med AFS og ting skjedde med hennes vertsfamilie som burde vært ordnet umiddelbart men det vart det ikke.

victoriat

27.mar.2011 kl.14:48

Jeg prøver igjen, med tanke på at du ikke har svart enda..

Hei Hedda! Jeg har selv tenkt til å dra på utveksling, men er veldig usikker på om jeg vil til CA eller England. Jeg lurte om du visste om andre norske/svenske/danske utvekslingselever som blogger fra California og fra England? Jeg er veldig usikker på hva jeg skal velge, så om du hadde visst om noen blogger så hadde jeg satt utrolig stor pris på hjelpen !:- )

Marthe -

27.mar.2011 kl.15:13

Så bra at det ordnet seg for deg! :D Nyt den siste tiden i California!

Sara

27.mar.2011 kl.17:20

Du er sterk, og det skal du f meg ha!

Håper du koser deg masse nå den siste tiden du er der :-)

tonje

27.mar.2011 kl.17:28

bra skrevet hedda !

Marit

27.mar.2011 kl.19:02

Hva? Lar ikke AFS deg skrive om det? Hvorfor ikke? Jeg skal reise med AFS til neste år, og vil gjerne vite det. Dersom du ikke kan svare på det her, så svar gjerne på mail eller noe.

amina

27.mar.2011 kl.21:19

Tusen takk for tipset ! jeg skal være utvekslingsstudent 2011/12. jeg reiser med EF, og har enda ikke fått vertsfamilie. Jeg har valgt veststatene og håper jeg havner i California området. Men så lenge jeg får en bra familie og venner så spiller det egentlig liten rolle hvor jeg havner.

Jeg gledgruer meg .

ida

27.mar.2011 kl.21:27

hei hedda ! :) har lest bloggen din helt siden du gikk i 10. og fremdeles er den min favorittblogg ! Jeg lurte på om du kunne skrive om det å bytte vertsfamilie og div andre negative ting med utveksling som utvekslingsstudenter burde vite? Skjønner at du ikke kan/vil gjøre det nå, men kanskje når du kom hjem, før du sletter bloggen din?

lina

27.mar.2011 kl.21:29

Jeg prøver hardt å overbevise mine foreldre om at jeg kan dra til USA 2 vgs.. men de er nå litt skeptiske :\ fint å lese bloggen din så man kan vite litt mere hva det går ut på :))

hva betalte du egentlig?

Veronika

27.mar.2011 kl.21:46

ventingen er verst!! :/

thao

27.mar.2011 kl.22:10

skikkelig bra skrevet altså! Et godt oppover-god tips til alle som skal være utvekslings student fremover.

Karoline Aarvik

27.mar.2011 kl.22:34

Blir så inspirert av bloggen din! Det gjør at jeg har sykt lyst til å ta et utvekslingsår i USA jeg også. Bra ting ordnet seg for deg og bra du trives med vertsfamilien din! Du er et så bra forbilde for mange inkludert meg selv.

28.mar.2011 kl.16:36

du er fantastisk hedda!

Lisa Muyoma Kidula

28.mar.2011 kl.19:40

Åh, utrolig godt å lese sånne ærlige og oppriktige innlegg som kommende utvekslingsstudent!

Ramona|New Zealand

29.mar.2011 kl.14:19

Drar selv til New Zealand i Juli og skal være 12 mnd. Drar med STS og fikk vertsfamilie allerede i Januar! De virker som en familie jeg har mye til felles med og gleder meg mye til og dra! 17 uker igjen, akkurat faktisk! ;-D

<3

30.mar.2011 kl.19:22

Jeg har veldi lyst til å dra som utviklingsstudent, men jeg er bare 13 år, blir 14 i år. Hvor gammel må man være for å kunne dra som utviklingsstudent??

Digger bloggen din! Leser den nesten hver enetste dag<33

Klem meg

Rikke

02.apr.2011 kl.09:58

Tusen takk for dette innlegget, dette er veldig nyttig for hvertfall jeg som reiser til USA til høsten med AFS! Du gir et realistisk syn på utveksling, som er veldig bra for å holde seg litt nede på jorden! :) Du er min inspirasjon for min egen utvekslingsblogg! :D

Håper du koser deg resten av tiden!

Michelle

04.apr.2011 kl.01:08

Wow. Og jeg som trodde explorius var crap fordi de ikke fant familie til meg før 3 dager før jeg dro! Men det var heldigvis den eneste familien jeg fikk, som jeg er utrolig glad for! : )

CHARLOTTE

04.apr.2011 kl.13:01

Fikk tårer i øynene av å lese det her. Er på utveksling selv, men i sammarbeid med skolen min i Norge. Men hvis det hadde vært så mye styr med meg før jeg dro tror jeg aldri jeg hadde klart å reise. Du er veldig tøff som dro alikevell. Håper du får et fortsatt fint år i USA:)

20.apr.2011 kl.13:45

Hei! Jeg skal til USA 2011/2012, men vet ikke helt om jeg passer med familien. De virker ikke så interesserte i å vite noe om meg, og det virker ikke om om de liker sports så utrolig godt. Vertsmora har et barnebarn som bor hos henne det meste av tiden, og det står i papirene at det er hennes, så jeg vet ikke om de har ordentlig kontroll... Vet ikke helt hva jeg skal gjøre :(

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits