Til dere som skal på utveksling : fagvalg

Dato: 13.jan.2011 | Tid: 01:42 |

Nå som det nærmer seg fagvalg til neste år, får jeg mange spørsmål fra jenter/gutter som skal på utveksling, som lurer på hvilke fag de skal velge på fagvalget, hvilke fag de trenger på utveksling, hvilke fag jeg har, osv. osv.

På fagvalget trenger du egentlig ikke tenke over hva du velger. Det jeg fikk beskjed av rådgiveren om å gjøre, var å krysse av fagene jeg "ville ha til neste år", og så skrive nederst på arket at jeg skulle være utvekslingsstudent det året. Du trenger egentlig ikke velge fag utifra hvilke fag du skal ha i USA, for du vet enda ikke hvilke fag skolen i utvekslingslandet tilbyr, i tillegg til at det egentlig ikke er viktig.

Skolen sier at du må velge minst to fag i utvekslingslandet som du kan fortsette på når du kommer hjem. I mitt tilfelle er det engelsk og økonomi. Har du tenkt å gå realfagslinja, er det helt sikkert lurt å velge fysikk, kjemi, biologi eller realfagsmatematikk, så du på en måte har grunnlaget for det når du kommer hjem. Skal du gå samfunn/økonomi er det nok lurt å velge økonomi, marketing, business math osv, om skolen din tilbyr det. Jeg tror for å være helt ærlig at dette ikke er for skolens skyld, men for din egen skyld. Jeg tenkte ikke så nøye over det da jeg valgte fag her, fordi jeg vet at pensumet/nivået her er helt annerledes enn hjemme, så det ikke er noe poeng i det likevel. Rådgiveren på skolen min (i Norge) fortalte meg at de fagene jeg velger når jeg er på utveksling egentlig ikke er så viktig for skolen i Norge, så lenge skolen min i USA lar meg graduate, og godkjenner skoleåret mitt. Så du må egentlig bare snakke med skolen din i USA.

Jeg har 6 forskjellige fag, 5 timer i uka av hvert fag. Fagene jeg har er US History, Piano (lol), Personal Finance S1/Business Math S2, Aerobics, Economics S1/American Government S2, English College PREP. S1 og S2 står for Semester 1 og Semester 2, forresten. Jeg fikk beskjed av AFS om at man kun trenger 25 timer i uka, så jeg har flere timer enn jeg egentlig trenger.

Jeg har også fått beskjed fra den norske skolen min om at jeg må velge fag til neste år nå, og det gjør jeg elektronisk her fra USA. Kommuniserer med skolen på mail om hvordan det gjøres, og hvilke fag som er tilgjengelige. Jeg spør også henne om hvilke fag hun tror det kan lønne seg for meg å ta. Jeg hadde tenkt å velge markedsføring og ledelse, entreprenørskap og bedriftsutvikling, og mediekunnskap. Mediekunnskap blir bare tilgjengelig neste år hvis faget får nok "stemmer" på prøvevalget (SÅ STEM, DERE PÅ ATLANTEN.) Rådgiveren min sa at markedsføring er basert på det de lærte 2.året, så det kan bli vanskelig for meg. Derfor vurderer jeg å velge samfunnsfaglig engelsk i stedet for, men jeg har hørt at det er veldig tørt. Noen av dere på Atlanten som vil råde meg til det ene eller det andre?Håper dette hjalp dere, så får dere spørre i kommentarfeltet om det er noe mer dere lurer på :-) Lover å svare.

40 kommentarer

13.jan.2011 kl.06:18

kan du blogge litt mer om dagene dine, men bilder osv? :DD

Hedda i California

13.jan.2011 kl.06:24

Anonym: Er ikke noe spesielt som skjer i hverdagen min som er verdt å ta bilde av, ass. Og jeg orker ikke være en weirdo som drar med meg det feite speilreflekskameraet mitt rundt på skolen.. Men seriøst, det er ingenting interessant som foregår i hverdagen min :-)

Renate

13.jan.2011 kl.06:45

Jeg hadde engelsk begge årene vi skulle velge fag selv på Atlanten og det var råbra! Anbefaler deg virkelig å ta samfunnsfaglig engelsk! Da får du enda mer US History, British History, du lærer også om US Goverment (som du sikkert har lært dritmye om iår) og British Parliament, pluss en god del om samfunnsutviklingen i engelskspråklige land. Jeg angret ikke på at jeg valgte å ta samfunnsfaglig engelsk hvertfall! Og når du har gått et år i USA nå så har du jo veldig gode forutsetninger for å få gode karakterer, og snittene på universiteter og høgskoler i Norge går bare oppover og oppover.. Om du velger engelsk så har du også en Londontur å glede deg til på vårsemesteret :-)

Håper dette hjalp deg litt :-)

Caroline

13.jan.2011 kl.07:23

Kan du blogge når du kommer tilbake til Norge også? fordi jeg liker bloggen din veldig godt, ikke bare at du blogger om u.året ditt, men bloggingen din er veldig bra :D

Madelen

13.jan.2011 kl.08:44

Hei! Jeg skal på utveksling neste år, og har tenkt å velge Samfunnsfag. Altså ikke realfag :) Jeg tenkte på engelsk, s-matte, sosiologi og rettslære. Også forlanger organisasjonen min at jeg skal ha US history. Men om jeg velger rettslære, må jeg lese meg opp på den norske rettslæren selv. Men det er disse fagene jeg virkelig har mest lyst på! Jeg vet jeg ikke klarer realfag, og jeg vil ikke slite unødvendig der nede. Hva synes du? :)

.

13.jan.2011 kl.09:01

du kan ikke velge samfunnsfaglig engelsk når du ikke har hatt engelsk på 2.året... det samme med markedsføring

frankie

13.jan.2011 kl.09:53

Om du velger engelsk ta samfunnsfaglig engelsk, litteratur engelsk er så kjedelig!

Inekatiine

13.jan.2011 kl.10:16

Jeg har entreprenørskap og bedriftsutvikling, det er igrunn et veldig greit fag hvor man etablerer en elevbedrift og utvikler en forretningsidé og jobber mot et mål. I tillegg lærer man hvordan et regnskap føres osv. Et helt greit fag som er kjekt for framtiden dersom du velger det :)

Hilde

13.jan.2011 kl.11:11

Samfunnsfaglig engelsk er veldig interessant. Og ikke vanskelig å komme inn i i hele tatt. Jeg hadde også entreprenørskap og bedriftsutvikling, og det er som Inekatiine over her beskriver. :)

13.jan.2011 kl.11:13

Har selv vært utvekslingsstudent, og kommet hjem til Atlanten etterpå. Jeg valgte samf. engelsk, fordi du trenger to fordypningsfag når du går ut fra vgs. Jeg hadde engelsk i vertslandet mitt, noe som gjorde det enkelt for dem å godkjenne dette som 'internasjonal engelsk' fra vg2 i Norge, så jeg fikk begynne på samf. engelsk på vg3 her. Om du ikke vil ha samf. engelsk, kan du jo ta litterær engelsk, kommer an på hva som interesserer deg egentlig. Samfunnsfaglig er endel om historie og politikk fra Storbrittania og USA osv. Synes helt klart du burde valgt engelsk framfor Markedsføring og Ledelse 2, da det allerede er veldig mye man lærer på Markedsføring&Ledelse 1 som det bygges videre på.

Annet alternativ kan jo være å velge politikk som valgfag, som bygger på sosiologi fra andreåret. Atlanten er veldig greie med å godkjenne fag ogsånt, og godkjente de merkeligste fag for min del.

lykke til :)

stinea.

13.jan.2011 kl.11:59

Media er råawesome, så håper du får det. Lett å få bra karakter i om du bare er litt aktiv i timeme ;)

Renate

13.jan.2011 kl.12:34

Som det blir sagt over så kan du ta politikk uten å ha hatt sosialkunnskap på 2 året på Atlanten, jeg hadde selv engelsk, samf.økonomi og rettslære 1 på 2 året og hadde politikk på tredjeåret, læreren var utrolig bra og faget var veldig spennende! Prøvene er greie, men drøftingsoppgavene og heldagsen var litt pes, men det er ikke noe problem å få gode karakterer i faget :-)

Marie

13.jan.2011 kl.14:47

Jeg skal snart begynne på amrikans skole, så jeg lurte på om du kunne skrive litt om karakterer osv.

Siden det virker som alle har B-A karakterer og at c (4) er dårlig.

Er det enklere på skolen eller hva?

:D

MICHELLE MARIE

13.jan.2011 kl.14:49

har egentlig ikke peiling på hva som skjer videre, så lykke til er alt jeg kan si :)

Ine

13.jan.2011 kl.15:17

Hei :) Sletta du forige inlegg eller er jeg helt dum, som ikke finner det? :) Det om at du hele tiden er så "rude"..

Btw, skjønner frustrasjonen din der. Virker litt som om de overreagerer, i allefall i forhold til det vi er vandt til her i Norge :)

Linn Jeanette

13.jan.2011 kl.15:29

Det var veldig sugent for meg når jeg kom tilbake hit. Fordi min skole kjører begge engelskfagene det året jeg var borte. Så da gikk jeg glipp av det, og måtte ta privatisteksamen i det. Så nå sitter jeg her med 2 og 3 i engelsk.... Fordi jeg fikk beskjed om å ta engelsk literatur og kultur istedenfor internasjonal engelsk. Suger. . :(

Kristine

13.jan.2011 kl.15:38

Har du sletta det forrige innlegget?

og hvorfor?

Utrolig bra blogg! :D

Christina

13.jan.2011 kl.15:43

lurer fæælt på hva jeg skal velge neste år.. Trenger kun å beøge 2 fag.. Lurer på sosiologi og internasjonal engelsk eller kanskje entrepenørskap og int. engelsk

ingrid

13.jan.2011 kl.16:01

sletta du det forrige innlegget? skjønner godt hvis du gjorde det - bare lurer :)

ida

13.jan.2011 kl.16:05

har bare ett spørsmål; jeg går i 10ende klasse nå, og har tenkt å søke på media og komunikasjon, er det mulig å få f.eks 3 året i usa da? :p

Torill

13.jan.2011 kl.16:16

Har du slettet det forrige inlegget? Bare lurer :-)

Elisabeth

13.jan.2011 kl.17:06

hei, markedsføring og ledelse er veldig enkelt :-) du klarer deg sikkert bra på markedføring og ledelse 2 ;) det er bare om konkurransemidlene, hva organisasjon er, situasjonsanalyse(Veldig viktig i markedsføring!), psykologisk kjøpsatferd, og mye mye mer. Det er gøy, men du må være sikker på at du vil det. Har du lett for å lære ting som har med samf.linje å gjøre, kan det gå veldig bra i markedsføring. Læreren min er mye stresset, så selvfølgelig kan det bli litt tungvint å følge med i timene. Men ellers, det går nok bra! :) Håper du velger markedsføring, det er gøy! :D

Åsta Mari

13.jan.2011 kl.17:27

Elsker bloggen din!

Skal til USA med AFS til neste år, og håper det går greit at jeg lenker deg :)

Jenny

13.jan.2011 kl.17:50

er det noen fag du går glipp av i usa, som du må ta opp igjen når du kommer hjem igjen? Norsk f.eks. Hvordan skal du gjøre det da? ekstra arbeid mye i 3.klasse, eller gå på sommerskole?

:)

Tonje

13.jan.2011 kl.18:13

Samfunnsfaglig engelsk er TØRT og KJEDELIG. Bestemte meg for å droppe ut av timene til faget på skolen og heller ta det som privatist fordi det ble så utrolig trøttende. Ville heller tatt sosiologi eller noe sånn :)

Ingrid

13.jan.2011 kl.18:31

heddakallar: herregud, hun har da sagt flere ganger at hun ikke kommer til å svare på det! respekter det for faen.

Twi-F

13.jan.2011 kl.18:54

Hei! Tusen takk for rådene. Jeg har et spørsmål jeg veldig, veldig gjerne vil at du skal/kan svare på i et innlegg som dette, om du gjør det hadde det betydd veldig mye for meg!

Jeg vurderer å ta et utvekslingsår i USA eller lignende når jeg er på din alder, men jeg vil ikke gå igjen et år her hjemme. Må du det? Og om du må det, hvorfor må du det når du får ta graduation og alt der borte ved Atlanterhavet?

Plisplisplis svar!

Ha en fin dag!

julie

13.jan.2011 kl.19:21

sorry for masing, men hva skjer med spørsmålsrunden?

Utrolig bra blogg!

Pernille

13.jan.2011 kl.19:51

Hei, Hedda!

Jeg har samfunnsfaglig Engelsk. Jeg liker faget veldig godt, og jeg tror at dersom JEG hadde vært i USA i ett år før Samf.Engelsk hadde jeg nok forstått mer også. Veldig interessant, men ganske krevende. Tror allikevel at du vil klare deg strålende fordi du er i USA nå.

Hilsen fast leser :)

Hannah

13.jan.2011 kl.20:57

Bra tips ((:

ingerhelen89

13.jan.2011 kl.21:43

Så utrolig spennende! Jeg vil også til USA! Heldige deg.

13.jan.2011 kl.22:02

jeg skal selv til usa neste år, og alt er egentlig godkjent og snart klart :) når jeg begynte på vgs i høst, begynte jeg på studiespesialiserende, men så bytta jeg til helse og sosial :) men får allikavell reise som utvekslingsstudent 2.året ;) det som er bakdelen med det er at da får jeg ikke godkjent hele året i usa, og må derfor begynne på 2.året når jeg kommer tilbake.. får bare fritak av noen av fagene 2.året og 3.året påbygg;).. syns du det å være utvekslingsstudent 1 år i USA er verdt det?? :) setter pris på om du svarer;)

HANNE

13.jan.2011 kl.22:11

Bra tips :-)

Elisabeth

14.jan.2011 kl.00:13

De fagene du nevnte du hadde lyst å ta når du kom tilbake til Norge er AKKURAT de fagene jeg valgte på prøvevalget. Litt morsomt egentlig :)

Hedda

14.jan.2011 kl.04:29

Til dere som lurte: Jeg sletta det forrige innlegget fordi jeg kom på at det kanskje kunne oppstå misforståelser hvis de her i USA leste det, med tanke på at google translate gir en helt sprengt oversettelse :-)

Anonym: Jeg hadde nok ikke dratt til USA om jeg måtte gå om 2.året, nei. Jeg synes rett og slett ikke det hadde vært verdt det, men det er jo MITT synspunkt, da!

Twi F: Jeg må ikke gå om 2. året, nei. Så lenge man består alle fag og får skoleåret godkjent i utvekslingslandet, trenger du ikke gå om 2.året. Det kan være problematisk på yrkesrettede linjer som helse og sosial, media osv, men på studiespesialiserende går det helt fint. Dette kan også variere fra skole til skole.

Jenny: Nei, jeg trenger ikke ta opp noen fag. Skolen krever ingenting. Men det kan lønne seg å lese litt norsk i sommerferien før du kommer hjem.

Julie sviggum

14.jan.2011 kl.09:20

Hei! Elsker bloggen din!:)

Jeg må ha samfunnsfag og norsk i tillegg.. Men de har vel ikke dette i USA? Må jeg da ta kveldstimer når jeg kommer tilbake til Norge?

heddakallar

14.jan.2011 kl.15:44

ingrid: ok, beklager at jeg ikke har fått det med meg :)men selvfølgelig, jeg respekterer det !

Elisabeth

14.jan.2011 kl.18:28

hei, skal du ikke ha matte da? :) s matte eller r matte når du kommer tilbake på atlanten til høst ? :) eller har du på en måte valgt p matte, og ikke skal ha matte neste skoleår?

bare lurer, forresten som jeg skrev i stad, markedsføring er kjempe, kjempekjekt!

k.p

15.jan.2011 kl.21:54

Jeg tror du kommer til å klare markedsføring veldig godt hvis du

velger det! har det selv, 2 året og har det som nettfag, noe som betyr

at jeg har ingen timer, men bare ukentlig innlevering, og skal

nå på våren begynne med case !

annbefaler det på det høyeste :)

Vilde♥

17.jan.2011 kl.20:28

Aww.Missunelig på jakka på bilde♥

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits