The greatest accomplishment is not in never falling, but in rising again after you fall

Dato: 25.nov.2010 | Tid: 03:28 |

Leserspørsmål: Jeg har ekstremt lyst på utveksling, men tror ikke jeg kommer til å overleve hjemlengselen. Jeg er altfor glad i de jeg har hjemme til å bare dra fra de sånn. Hvordan takler du hjemlengselen?

Dette med hjemlengsel er utrolig vanskelig, og som regel er det den eneste grunnen til at så mange velger å ikke dra på utveksling. På mange måter har jeg forståelse for det, for alle er ikke klar for å reise helt alene ut i den store verden vekk fra alt som er trygt og nært for dem, i en alder av 16-17 år.

Før du drar.
Før du drar kommer du nesten HELT sikkert til å tenke som jeg gjorde. Jeg tenkte "ess, jeg kommer ikke til å savne mamma og pappa, er jo dritlei av alt maset deres", "venninnene mine kommer jeg til å savne minst, for jeg kommer jo til å få meg nye venninner der borte uansett", "savnet etter Håkon kommer til å ta livet av meg", og "jeg er SÅ klar for å dra til h vekk fra denne drittbyen". Men dette vet du INGENTING om før du faktisk sitter i situasjonen selv.

Hvorfor?
Hjemlengsel får man fordi man savner alt man har vært vant til å ha rundt seg helt siden man ble født. Å sitte på andre siden av jorda og ha det vanskelig, og da ikke ha muligheten til å ha de nærmeste tilgjengelig kan være utrolig tøft. Du har ikke mamma og pappa, du har ikke vennene dine der, du har ikke rommet ditt, du har ikke senga di, du er ikke kjent i området der du bor, du kan ikke språket så godt, du kjenner bare noen få folk, etc.

Når?
Det slår aldri feil; hjemlengselen kommer:
- Når noe vanskelig har skjedd.
- Når du føler deg ensom og alene.
- Når du sitter hjemme og kjeder deg.
- Når det begynner å bli høst (oktober - desember er de vanskeligste månedene)
- Når det er jul, siden det er en tid for å være sammen med familie, venner og de du er mest glad i i hele verden.
- Hvis du har problemer der du bor.

Hva hjelper?
- Sørg for å holde deg "opptatt". Vær sammen med vertsfamilien din, og vær så mye med vennene dine som mulig. Ta deg heller en joggetur i stedet for å sitte på PC'en på rommet ditt og chatte med mammaen din.
- Ring mamma og pappa, si hva du føler og tenker, og jeg garanterer deg at du kommer til å føle deg bedre. Alle organisasjoner sier at du ikke skal ta kontakt med de hjemme når du har hjemlengsel, men det er bare tull. Det blir mye bedre av å få snakket med dem om det, å få høre stemmene deres, og å få noen støttende og motiverende ord fra de.
- Få det ut. Skriv det på bloggen din, i en dagbok, ring ei venninne og fortell henne hva du føler, eller ring kontaktpersonen fra organisasjonen din, så kanskje vedkommende kan hjelpe deg.
- Tenk på det du har å se frem til med året ditt, alt du kommer til å oppleve, alt du kommer til å lære, alle vennskapene du kommer til å knytte.
- Tenk på grunnene til at du valgte å dra in the first place. Det høres kanskje stygt ut, men tenk på de tingene du VIRKELIG hata hjemme, de tingene du gråt over, de personene som plagde livet ut av deg, den grå og kjedelige skolen du gikk på, kranglene du hadde med mamma/pappa/kjæresten, hvor lei du var av å daglig se de samme folkene etc. Husk alle de tingene som motiverte deg til å dra, og som fikk deg til å tenke "HERREGUD så klar jeg er for å dra nå, jeg holder ikke ut lengre, jeg MÅ VEKK!".

Hva om det ikke går over, og du knapt holder ut?
Nå skal jeg være helt ærlig, og si akkurat hva jeg mener. Blir det altfor vanskelig, kan du faktisk komme hjem i løpet av 20 timer. Å dra hjem bør selvfølgelig ikke være første utvei, men hvis du føler at du har prøvd lenge nok, at du har gjort alt du kan for å prøve å gjøre dette året til et så bra år som mulig, så er det INGEN skam over å dra hjem. MANGE utvekslingsstudenter drar hjem hvert år på grunn av savnet etter de hjemme. Jeg har 2 venner som har dratt hjem fra utveksling allerede, og jeg forstår dem utrolig godt. Du er IKKE svak fordi om du velger å dra hjem, så ikke tenk på hva folk kommer til å tenke/si. Du er sterk fordi du hadde styrken til å velge det som var best for deg AKKURAT der og da.

Hva om jeg drar hjem og angrer?
Om det har kommet til det punktet at du valgte å avbryte et utvekslingsår og reiste hjem, så ikke kast bort tiden din etter du har kommet hjem på å sitte der og hate deg selv for valget du tok. Etter du kommer hjem kommer det helt sikkert til å bli vanskelige tider, og det er da du kommer til å sitte og tenke "faen, hvorfor dro jeg hjem til dette?!". Da gjelder det å ikke hate seg selv for valget du tok, eller å irritere seg over det og angre, du må tenke at det var DET som var det rette å gjøre der og da, og hadde jeg valgt å bli igjen, hadde det sannsynligvis vært enda verre enn det er her hjemme akkurat nå. Tenk at du kan alltids dra tilbake og studere i utlandet senere i livet, når du er mer klar for det, og vet hva det innebærer.

Men se på det slik:
Du er ufattelig heldig som har noen å savne, eller noe å lengte etter, i det hele tatt. Det er ikke alle som har det. Tenk over hvor heldig du er som har fått denne muligheten. Du VET at de ekte venninnene dine og foreldrene dine er der for deg når du kommer hjem. Tiden står stille hjemme hvor du dro fra, det er du som er ute og opplever verden. DU går ikke glipp av noe som helst, det er de hjemme som gjør det. Og tenk den stolte følelsen du kommer til å stå på Gardermoen med når du har fullført et helt år i USA ene og alene, tenk så utrolig mye sterkere du har blitt, og tenk så glad du kommer til å være for at du holdt ut hele året. Jeg kan se for meg at det er en av de beste følelsene i verden.

Du er sterk nok til å klare det. Det er vi alle.

39 kommentarer

Maria

25.nov.2010 kl.06:32

Kjempebra skrevet :D
Takk Hedda! Dette trengte jeg birkelig å høre nå :-)

Synne Linnea

25.nov.2010 kl.08:13

Utrolig bra skrevet!

Maria

25.nov.2010 kl.09:36

Tusen takk! Veldig bra skrevet, nå

føler jeg også meg litt sikrere på å dra. Men en ting jeg er veldig redd

for, er å ikke få noen venner? Jeg er kanskje ikke den mest utadvendte personen her i verden, og er redd for å ikke finne noen som jeg liksom passer med! Er det vanskelig?

Caro

25.nov.2010 kl.09:59

Kjære HEdda

Jeg har også vært utvekslingsstudent i USA, og må bare få lov til å si at jeg synes kanskje Hedda overdriver litt. Eller det vil si, alle opplever jo hjemlengsel forskjellig, så det finnes jo ikke noe rett eller galt. Men det som faktisk flertallet opplever, er at november og desember er de vanskeligste månedene. Og, det er en grunn til at alle utveksingsorganisasjonene ikke anbefaler mye kontakt hjem (selv om du synes det hjelper med kontakt hjem Hedda - så tar jeg heller rådene fra organisasjoner med over 50 års erfaring!!). Dessuten synes jeg jo at du har ekstremt mye hjemlengsel Hedda. Selv ringte jeg hjem 4 ganger første halve året, og savnet ikke hjemme annet enn et par ganger (i november og jul sef.). Jeg tror at jeg hadde lite hjemlengsel nettopp fordi jeg klarte å distansere meg fra Norge, klarte å leve 100% i det landet jeg var i. Det er klart man får hjemlengsel når man er mentalt i Norge gjennom internett hver dag! Det er mulig du føler at det hjelper på hjemlengselen akkurat i øyeblikket du snakker med folk hjemme, men på lang sikt gjør det vondt verre!

Dessuten synes jeg du får det utvekslingsår til å høres SYKT mye mer vanskelig enn det er. Alt handler om hvor god man er til å tilpasse seg! Virker som om du kanskje ikke har møtt så mye motgang Hedda, siden du har det så mye vanskelig. Ikke vondt ment altså. Det virker jo som om du har det helt fantastisk - kanskje du bør tenke litt over hvor sykt heldig du er, og begynne å leve i USA - ikke tenke så mye på Norge. jeg lover deg at når du kommer hjem er alt som før! Det er forresten veldig mange andre utveksingsblogger der ute - det finnes jo også mange som drar til andre land enn USA! Å dra på utveksling til USA er på mange måter den enkle løsningen - hva med et år i Kina eller Brasil? Det er litt mer utfordring. Og det beste er at de som drar dit ikke syter halvparten så mye, eller har halvparten så mye hjemlengsel som det du har Hedda. Og de må lære et nytt språk! Ikke noe de allerede kan.

Ellers er det veldig underholdende å lese bloggen din Hedda, ikke misforstå. Håper bare dine lesere får et litt mer realistisk syn på det å dra et lite år til USA:) Anbefaler dere å ta en titt på blogger fra folk som har turt å velge litt utradisjonelt!

Caro:)

Hannah Christine

25.nov.2010 kl.10:04

Det innlegget her skal jeg lagre og se tilbake på om jeg har hjemlengsel neste år :)

Sofie

25.nov.2010 kl.10:21

Synes du er utrolig tøff Hedda, hadde nok ikke dratt til USA eller noe annet land for den sagt skyld som 17-åring. No way! Og at du i tillegg har kjæreste hjemme gjør meg utrolig imponert! Håper du vet hvor tøff du er :) Må innrømme at jeg lenge har tenkt på deg som litt "spoiled bratt" som har fått alt på et sølvfat av foreldrene dine hjemme, men det virker som du har vokst mye og at jeg hadde feil inntrykk av deg.

Forøvrig helt utrolig fint bilde av deg!

Madeleine

25.nov.2010 kl.10:29

Kjempe bra skrevet. Det er bra at du ikke bare skriver det som er bra med å vær utveksling men også ulempene. Sånn at man vet hva man kommer til å forvente seg. Elsker bloggen din forresten og nydlig bilde av deg! :D

Christina

25.nov.2010 kl.11:47

Tusen takk Hedda!

Dette kommet til å hjelpe masse til neste år. For da skal eg på utvekslingsår til California:D

Men akkurat nå trenger eg et tips.

Eg skal ha en kjempe stor fremvisning foran klassen om typisk Amerikansk! Og eg har ikke en anesle om hva eg skal ha om. Eg kan jo ha om fotball eller mat. Men det er ikke så spennende :/

Eg håper du kan hjelpe meg:)

Maja

25.nov.2010 kl.11:48

du skriver så utrolg bra :)

Camilla

25.nov.2010 kl.11:52

du er fantastisk! jeg tror faktisk jeg hadde gjort det samme som deg. ringt hjem osv. Du trenger jo de hjemme til å styrke deg! Det er ikke nok med de du kjenner litt! Greit at du kanskje ikke skal følge så mye med på hva som skjer hjemme, for da savner du kanskje de veldig, men bare høre stemmene deres, se de på skype osv. det hjelper!

Du er nydelig og jeg vet at du egentlig har det veldig bra innerst inne! Det har jeg også, på internatet, men alikvell klager jeg og har det vondt ofte :) Da hjelper det med en telefon til mamma!

Karin

25.nov.2010 kl.13:11

Du er fantastisk hedda :)

iselin

25.nov.2010 kl.13:27

elsker bloggen din !

du e super ! <3

siri

25.nov.2010 kl.13:56

Utrolig bra, nå fikk jeg mer lyst til å reise et år selv ! :D

Kesia Olsen

25.nov.2010 kl.14:10

sier som Hannah; "Det innlegget her skal jeg lagre og se tilbake på om jeg har hjemlengsel neste år :)"

Emma

25.nov.2010 kl.14:49

Hei Hedda,

Fint at du tar opp et viktig tema. Jeg vil bare si at jeg også har vært på utveksling med, og kjenner meg igjen i mye av det du skriver. LIkevel synes jeg ikke det å ringe hjem flere ganger i uken er et godt tips. Det gjør vel at det blir vanskeligere å fokusere på alt man faktisk får oppleve mens man er på utveksling, og gjør det enda enklere å tenke på (og savne) de hjemme.

Jeg anbefaler alle å reise på utveksling - det er en opplevelse om selvfølgelig er vanskelig og utfordende i blandt, men aller mest utrolig gøy, lærerikt spennende og kult! Man får oppleve et helt annet land, får massen nye venner, man får en ekstra familie, lærer et nytt språk (jeg lærte fransk!!). Bruk heller tiden på å tenke på at som er positivt der du er når du har hjemlengsel, og da vil du sikkert komme i bedre humør raskt! Snakk mer vertsfamilien din eller venner, slik at de kan hjelpe deg :=) Dessuten kan det gjøre forholdet mellom dere bedre! Kanskje de tar deg med på noe hyggelig eller gir deg en klem i steden for å sitte på skype?!

Ha et fortsatt flott opphold!

25.nov.2010 kl.14:52

flere kule blogger:

http://afs.no/utveksling/bloggliste.asp

Lillesmurf - Kari

25.nov.2010 kl.15:44

Utrolig bra innlegg og godt skrevet <3

25.nov.2010 kl.17:34

tor ikke at det er sånn med alle .

søstera mi reiste sammen med en vennine ( hun har mangeeeen venner hjemme ) og hun hadde ikke litt hjemlengsel og savner usa hver dag , så er sikkert forsjell på folk !

GUESS WHO?

25.nov.2010 kl.17:51

- låter nice!

Johanne

25.nov.2010 kl.17:57

Hei Hedda!

Jeg har aldri vært på utveksling eller lignede, men søstra mi har det. Det er noen år siden, så facebook var for eksempel ikke oppfunnet. Hun hadde ingen egen pc, og pc-en til familien var veldig dårlig. Hun sendte mail hjem 2 ganger det første halve året for å oppdatere oss litt, men ellers hadde vi ingen kontakt med henne. Dette hadde hun bestemt seg for før hun dro, og det at hun aldri hørte stemmene våre, hjalp henne veldig mye. Uten facebook, så hun aldri heller ting hun "gikk glipp av" eller lignende her hjemme. Dette hjalp henne også.

Hvis hun hadde hjemlengsel snakket hun alltid med bestevenninnen hennes i USA eller vertsfamilien.

Så jeg tror kanskje at hvis du prøver å distansere deg fra alt her hjemme, vil det kanskje gå litt lettere. Ikke misforstå meg, men jeg bare tenkte å skrive dette for at det kanskje kunne hjelpe deg :)

Jeg leser bloggen din hver dag btw! Du er utrolig flink!!!

thao

25.nov.2010 kl.18:27

for et godt tips!
Er du og Håkon sammen igjen ? :)

anderss

25.nov.2010 kl.19:05

http://open.spotify.com/user/josteinchillern/playlist/4bQjWB1Jp4MWcN6liZS9Uh

junesundet.com

25.nov.2010 kl.19:08

Bra innlegg! Har tenkt å gjør dette selv, men alltid noe som har latt seg stoppe. Skal heldigvis studere i London til neste år og gleder meg som bare det :) Endelig skal det skje forandringer og utfordringer :)

hey

25.nov.2010 kl.19:30

herregud, man klarer å forlate de.. dere som har ræva full av penger og kan ta de valgene, be happy i det minste..

:)

25.nov.2010 kl.19:49

åh, så bra innlegg Hedda! vet i hvert fall at du kommer til å klare et år der, hvis du vil selvfølgelig;) hjalp veldig, har tenkt på å være utvekslingsstudent, men venter nok i hvert fall to år, til jeg er på din alder;)

Elisabeth

25.nov.2010 kl.20:07

hva tenker du med russebuss? er du med på en, eller skal du være med venninnene dine?

Hannah

25.nov.2010 kl.21:03

Du er sykt flink til å skrive, og du er utrolig pen !

kristin

25.nov.2010 kl.21:31

Dette var utrolig gode tips ;) Tipper de som vurderer utveksling får stor nytte av de !

Mari

25.nov.2010 kl.22:03

Det du skrev gikk skikkelig dypt inn.

Du er en inspirasjonkilde ! Jeg reiser om 1 1/2 år ! Jeg gleder meg :D

Karoline

25.nov.2010 kl.22:30

Dette har egentlig ikke noe med dette innlegget å gjøre...

Men jeg syns bare du er utrolig bra!! Du skriver gal bra,, å det er så spennende å lese om en vanlig jente som har en litt annen hverdag enn resten av oss for tiden...

Håper at du får et sygt bra år der borte videre :D

miaton

25.nov.2010 kl.22:45

Jeg elsker bloggen din Hedda. Jeg leser den hver dag. Jeg har skikkelig lyst til å være utvekslingsstudent. Det høres så gøy ut, men jeg tørr ikke. Jeg er så dårlig i engelsk også er jeg redd for å få skikkelig hjemlengsel.

Amalie A

25.nov.2010 kl.23:31

Gode råd :-D suger alt til meg av det du sier, får bare mer og mer lyst til å bli utveklingsstudent etter hvert innlegg du skriver, selvom det virker utrolg skremmende også!

Men kunne du ikke laget et innlegg om hvordan julen din i usa kommer til å bli? Er jo forskjellige tradisjoner i usa i forhold til Norge, som foreksempel at de åpner gavene tidlig om morningen 1 juledag, hva syns du om det?

Og hva ønsker du deg til jul? Hvordan blir julen din uten foreldrene? Får du gave av vertsfamilien din?

De spørsmålene hadde vært gøy å få svar på!

Klem trofast leser :-D

26.nov.2010 kl.00:52

Er egentlig veldig enig i at du overdramatiserer litt her. Jo, såklart er det vanlig med hjemlengsel av og til. Men fra oktober-desember. Virkelig? Det vil jo rett og slett si halve oppholdet... Kanskje det er slik i ditt tilfelle, det var hvertfall veldig synd, men flesteparten av utvekslingsstudentene er nok ikke i samme situasjon som deg. Bra skrevet, det var det. Men må si meg enig med "Caro". Håper det går bedre for deg etter desember da :-)

Hedda

26.nov.2010 kl.02:24

Nikoline: Ja! :)

Til alle dere andre: Tusen takk! Skal prøve å få til innlegg om alt dere spør om etter hvert.

Lizzie

27.nov.2010 kl.03:45

Hei!

Jeg havnet tilfeldigvis inn på bloggen din , og synes dette var et kjempeflott innlegg! Jeg har selv vært utvekslingsstudent i USA og vet hva det handler om. Synes det er flott at du kan komme med tips til alle de som er usikre på om dette er det de vil. Jeg hadde selv mange tunge perioder som utvekslingsstudent pga. vertsfamilie ol. Det som er viktig å huske på er at uansett hvor mye man savner alle der hjemme, så vil de alle være der når man kommer tilbake. Et utvekslingår går usannsynlig fort, men man kan, som meg, sitte tilbake med det beste året i ens liv! Jeg håper at du får en fantastisk opplevelse videre, og at du inspirerer andre til å våge å ta skrittet videre og faktisk go over there!

Stå på og nyt tida du har igjen! :)

Denise

28.nov.2010 kl.11:51

For et utrolig bra innlegg! Du må virkelig ikke ta til deg de negative kommentarene. Hvordan vi mennesker føler ting er forskjellig fra person til person, og hvis det er slik du opplever det, så er det slik det er i ditt tilfelle. Det bør folk respektere.

Selv har jeg vært på språkreise i tre uker, og for meg var disse tre små ukene nok til å ha så hjemlengsel at jeg ringte mamma og spurte om hun kunne kjøpe flybillett hjem. Jeg var syk og brukte tiden på å dra på apoteker og sykehuser, alt jeg ville var å dra hjem til mamma. Hjem til norske sykehus. Hjem til tryggheten jeg føler her hjemme. Jeg skjønner virkelig hva du mener med at det er tøft å sitte i et annet land og ha det vondt.

Man må virkelig ha kjent den følelsen for å forstå hva det er snakk om, og selvsagt vil ikke alle som er på et utvekslingsår føle det på samme måte.Synes det er egoistisk av dem å si at du overdriver når du er så snill og forteller om dine erfaringer for å hjelpe andre.

Håper året ditt i USA blir helt fantastisk! Stå på, du virker som en STERK jente :-)

rebekka

29.nov.2010 kl.13:05

skal lese dette innlegget når jeg er down

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits