Norsk vs. Amerikansk ungdom

Dato: 30.okt.2010 | Tid: 20:22 |

Ser at  mange av dere vil vite hva forskjellen på norsk og amerikansk ungdom er, så tenkte jeg skulle fortelle dere litt! Håper dere får svar på det dere lurte på.

Mer utadvendte, hyggelige og fordomsfri
Hovedforskjellen er vel det at amerikanerne er mye mer utadvendte. De er også utrolig mye hyggeligere og fordomsfri. I stedet for å sende deg tidenes bitchblikk en dag du ser bra ut på skolen, roper de heller "Hedda, you look beautiful today!". Da snakker jeg om jentene også altså, jenter jeg knapt kjenner. De er veldig flinke til å gi komplimenter. Hjemme har jeg fått inntrykket av at folk har lett for å hate andre fordi de har vært heldig med utseendet, mens her skjønner folk at man faktisk kan være bra personer fordi om man ser bra ut, og velger heller å gi hverandre komplimenter i stedet for å begrave seg i misunnelse og hat.

Guttevenner
Her henger jentene like mye sammen med gutter som med jenter.  Hjemme har folk lett for å tro at "det er noe på G" hvis en jente og en gutt henger sammen på fritiden, mens her er det helt normalt. Guttene her er med oss hvor enn vi drar, enten det er på shopping, på fest, når vi spiser lunsj, over alt. Vi har det veldig artig sammen!

Guttenes oppførsel mot jentene
Norske gutter en generelt sett mye mer sjenerte og tilbaketrukne (skulle til å si tilbakestående..). Om en gutt i Norge synes ei jente er fin, forteller han det til kompisene sine og kommenterer nasty ting på bildene hennes på Facebook, eller prøver å sjekke henne opp med kvalme sjekkereplikker i Facebook-chatten. Her, derimot, er guttene mye mer direkte. De sier alt rett til deg. Flere ganger har gutter her kommet bort til meg og sagt "damn, you've got some knockers, girl!", "you look hella sexy today", "you've got the cutest smile ever", "you've got a hot ass booty!". Vet ikke hvordan jeg skal formulere meg uten at det høres ut som jeg skryter og står i, men det er faktisk sånn de er, og jeg synes det er veldig artig. Bare et lite kompliment som det der kan berge hele dagen min. I tillegg klemmer alltid guttene jentevennene sine hver gang de ser de, og sier "hey babe" osv. Selvfølgelig ikke med noen baktanker, men bare fordi det er naturlig for dem.

Jentenes oppførsel mot hverandre
Har fått inntrykk av at jentene her er mye mer ærlige og direkte mot hverandre også. Hvis noen synes du har sminket deg rart en dag, sier de "let's take off your make-up, it looks weird". Hvis de synes du har farget håret i feil farge sier de "I don't like that color on you". Det er heller ikke noen god idè å dra på shopping uten minst èn venninne, for du får høre det om de synes du har på deg noe merkelig. Her en dag hadde jeg på meg hvite adidassko, så sa Samantha "why are you wearing those shoes? is it some kind of Norwegian fashion? they look weird." Jeg blir jo stående med hakeslep og oppsperrede øyner, nesten litt fornærmet, fordi jeg ikke er vant til at de er så direkte. Men det er noe jeg har vent meg mer og mer til. Noe annet jeg har lagt merke til, er at for eksempel når vi ordner oss til fest, prøver de å hjelpe hverandre til å se mest mulig fin ut, i stedet for å prøve å fremheve seg selv. Ellers forteller de hverandre ALT. ALT altså. Jeg føler at jeg forteller venninnene mine i Norge ALT, men her forteller de virkelig ALT. Alt, alt, alt, blir nesten litt satt ut av alt de forteller hverandre.

Baksnakking
Det er litt baksnakking her, men ikke på langt nær like ille som hjemme. Her sier de "i hate that fu***** bitch", og så er de ferdige med det. Hjemme er det litt mer sånn at man går i detaljer på hvorfor man hater de, hva de har gjort mot dem, hva som er stygt på dem, og prøver å rakke mest mulig ned på dem for å føle seg bedre selv. Synd, men sant. Litt av grunnen til det, er at man kommer i trøbbel med skolen hvis de finner det ut. Dere husker den gangen jeg fortalte om da Brianna kom i en fight med ei jente hun hata? (Alt hun gjorde var å skubbe henne.) Hadde det ikke vært for at hun er veeeldig godt likt av rektoren på skolen, hadde hun mistet krona si i Miss Patterson-konkurransen, hun hadde mistet jobben sin (for skolen må gi deg work permit, og de hadde tatt den fra henne), hun hadde blitt  kasta ut av cheerleader-teamet, hun hadde fått lørdagsskole og gjensitting, og utrolig mye hadde blitt ødelagt for henne.

Drama
Oppstår det drama mellom to jenter her, foregår det slik som det gjorde da vi gikk 4. klassen. Foreldrene blander seg inn, ringer hverandre og kjefter på hverandre, og selv når selve problemet mellom de to jentene er løst, krangler fortsatt foreldrene. Det er helt normalt her. Om mora til ei jente har noe imot venninna til dattera si, kan hun finne på å ringe foreldrene hennes å fortelle det, uten at dattera nødvendigvis vet om det.

Festing
Ingen tvil om at festene her er villere enn hjemme i Norge. Her tar de HELT av. Dessuten er det mye mer dress-up-parties, altså en hensikt med festene. Her drikker de ikke bare for å drikke, men for å være sosial med vennene sine og kose seg.

Pengebruk
Ungdommene her bruker ikke like mye penger som vi gjør hjemme. Amerikanerne er generelt sett fattigere, og det er kun et fåtall av ungdommer som har jobb. Brianna har jobb, og da jeg spurte hvor mye hun tjente, sa hun "$8 an hour". Og jeg bare HVA I SVARTE, det er jo 40kr i timen liksom!? Hun syntes det var veldig bra betalt selv, så de har et annet syn på penger. Men alt her er jo mye billigere også, da, så det veier vel kanskje opp. Noe jeg har lagt merke til er at de alltid må spørre foreldrene sine om penger til hver minste ting. Det er da jeg setter pris på at jeg har to jobber hjemme, jeg tjener mine egne penger, og trenger ikke spørre foreldrene mine om penger hele tiden. Eller hva, mamma og pappa?

Klesstil
Vet ikke helt hva jeg synes om klesstilen her, men synes generelt europeisk fashion er mye finere. Amerikanerne henger på en måte litt etter med buksesleng, knehøye fake uggs, ja, dere skjønner.. De pynter seg forresten aldri når de skal ut på fest, eller i bursdag osv. Jeg er jo vant til at vi i Norge alltid har på oss de fineste kjolene våre, skyhøye pumps, stæsjer oss skikkelig opp og slik bare vi skal til en kompis på rølpefest liksom. De bruker kun kjoler og pumps til formal og prom.

Nå skal jeg gjøre nok et forsøk på å vaske klær igjen, siden jeg må gjøre det selv her. Jeg og klesvask er et kapittel for seg selv, jeg satt jo på en vaskemaskin for første gang i mitt liv for en uke siden, liksom. Merker at dette utvekslingsåret er lærerikt, både på godt og vondt, haha :-)

40 kommentarer

Live

30.okt.2010 kl.20:46

Åherlighet, du skriver så utrolig bra, Hedda! Jeg elsker virkelig bloggen din! Du er utvilsomt den beste bloggeren!

Thea

30.okt.2010 kl.21:00

Hei:)

Kjempekoselig blogg. Innterresant å lese om hvordan du har det i USA. Siden jeg skal dit selv neste år:)

Men det jeg lurte på er om du hadde med egen pc hjemmefra?

Oline

30.okt.2010 kl.21:33

Merker det med temafester som du sa, har familie i Seattle, og for noen uker siden hadde tremenningen min chocolateparty, where everyone had to bring something chocolate,og så delte de det i mellom seg når de gikk igjen.

Benedikte

30.okt.2010 kl.21:56

høres utrolig spennende ut å bo i et annet land! Jealous :)

Synne Linnea

30.okt.2010 kl.21:57

kjempe morsomt å lese dette innlegget! Men det er jo like morsomt å lese alle de andre også! :D din blogg er yndlingsbloggen min, og hver gang jeg sjekker bloglovin tenker jeg, please si at Hedda har oppdatert ;p jeg elsker bloggen din :) håper du blogger gjennom hele året

Kine

30.okt.2010 kl.22:29

Liker bloggen din kjempe godt. Er selv 21 år og ANGRER på at jeg aldri dro dra jeg gikk på vgs. Nyt den tiden du er der ;)

Von G

30.okt.2010 kl.22:42

INGEN fester hardere enn oss Nordmenn ;)

Vilde

30.okt.2010 kl.23:29

Jeg tenker jeg skal vise bloggen din til mamma og pappa og vise dem hvor fint du har hatt det på utveksling, sånn at de kanskje lar meg dra til Amerika eller Hong Kong. :):)

Qvam

30.okt.2010 kl.23:31

herlig innlegg Hedda, mind if I borrow the idea later? Ser jeg kunne skrevet mye skøy om Norske vs briter. Men mange ting jeg kjenner igjen også (om forskjellene)! Norsker skiller seg ganske mye ut fra Amerikanere/briter..

Celine

30.okt.2010 kl.23:36

dette likte jeg hedda! :D du skriver så bra og får frem så mye! huff, ta meg med til amerikaaaa

Karen Nilsen

30.okt.2010 kl.23:58

Åh, synest du e så flink å skrive :D elska d!

andrea

31.okt.2010 kl.00:10

kjempe gøy å følge bloggen din:)

Hedda

31.okt.2010 kl.00:26

Veldig interessant innlegg! :)

Anita

31.okt.2010 kl.00:35

kan jeg spør om en ting?

ser alltid på filmer at amerikanerene går med sko inne!

gjør de det på ekte også?

Christina Damayanti

31.okt.2010 kl.01:39

amerika er herlig!

veldig bra skrevet innlegg og! :)

Sunniva

31.okt.2010 kl.09:25

Liker bloggen din kjempegodt!

Interessant å lese om :)

Christina Damayanti

31.okt.2010 kl.09:39

forresten, reagerer haakon på hvordan de amerikanske guttene er mot deg?

Hvis det hadde vært meg, hadde kjæresten min flippet helt ut! :o

Vicci

31.okt.2010 kl.11:14

Kan du fortelle litt me på festene, hva dere gjør. Hva skjer? Har de pyntet husene, når må dere være hjemme? Hva sier foreldrene, er de hjemme? Drikkerdere noe? Er de noen som blir "hukt up"

katrine

31.okt.2010 kl.11:30

du skrive kjempe bra innlegg, ikke sonn som dei andre som skrive å fortelle om utveksling. her virka de mer ekte osv : ))

Aurora

31.okt.2010 kl.11:57

Høres herlig ut!! Gleder meg til jeg skal dra!!
hei! er helt ny på bloggen din her, var kjempegøy å lese om dine erfaringer i usa. har selv lyst til å reise ut til neste år, hvilken organisasjon reiser du med? kan du legge ut et innlegg om det? tusentakk!

topp2fitness

31.okt.2010 kl.12:27

Egentlig ganske stooore forskjeller! Intr. :)

tonje

31.okt.2010 kl.13:58

i see ;)

Kristine :D

31.okt.2010 kl.14:58

Utrolig bra blogg, bare elsker den! Stå på, er så utrolig glad du opptatterer hele tiden hihi;)

Johanne Grov

31.okt.2010 kl.15:04

Først nå merker jeg at det er mye forskjell i Norge også. Det var mange punktene som ikke gjaldt i Tromsø foreksempel. Har også lest mange andre blogger som handler om utveksling, og jeg ser også at det er forskjellig fra hvilken stat du er i, men slik er det jo.
Morsomt å lese om hvordan du har det!:)

Pia

31.okt.2010 kl.15:07

Hei :) Jeg bare lurer på hvordan du får til å lage headeren din? BTW Driiit kul blogg !

Eline

31.okt.2010 kl.15:39

Heisann!

Jeg holder på å skrive en fordypningsoppgave om utveksling i USA. Jeg bodde der selv i fjor, men ønsker andre tanker og meninger enn mine egne:)

Kunne du tenkt deg å svare på et spørsmål?

Utveksling i USA- Hva får studenter til å velge USA?

- Hvorfor valgte du USA?

:)

Ingrid

31.okt.2010 kl.16:40

Veldig interessant innlegg, Hedda! Elsker måten du skriver på. You go girl!

E m i l i a

31.okt.2010 kl.16:46

kjempefint innlegg :D

..

31.okt.2010 kl.17:17

Wow, du skriver bra! Jeg har veldig lyst å dra som utvekslings student til USA eller England, men er ikke så god i engelsk.. Tror du det har mye å si? Blir du fort bedre og vant til engelsk?

31.okt.2010 kl.18:00

du er så flink til å skrive :) men, det du sa om at de tjener dårlig veier opp mot at det er billig der borte er litt feil,det er billig for oss,men for dem er det dyrt :p det blir det samme med oss i norge, tjener bra men, vi synes det er dyrt for det om :ppp

Vilde;

31.okt.2010 kl.19:23

Ååh, jeg elsker bloggen din! Håper du har det supert i California;)

Oda

31.okt.2010 kl.20:27

Du skriver sinnsykt bra Hedda!

Jeg selv skal kanskje til england neste år!

Men hvorfor valgte du usa?

Kesia Olsen

31.okt.2010 kl.22:15

Veldig bra innlegg, tusen takk! :D

kristin

31.okt.2010 kl.22:25

Virker egentlig litt kjekkere i USA enn her hjemme, hehe :p

Maiken

31.okt.2010 kl.22:44

veldig bra innlegg, morsomt og interessant å lese :-DD

Hannah

01.nov.2010 kl.16:53

Bra innlegg ! (:

Marthe Sofie

01.nov.2010 kl.16:55

Jeg ble litt forvirret her..

"Ingen tvil om at festene her er villere enn hjemme i Norge. Her tar de HELT av. Dessuten er det mye mer dress-up-parties, altså en hensikt med festene"

Jeg trodde at det er i Norge vi tar helt av. At vi pynter oss mer?

"De pynter seg forresten aldri når de skal ut på fest, eller i bursdag osv. Jeg er jo vant til at vi i Norge alltid har på oss de fineste kjolene våre, skyhøye pumps, stæsjer oss skikkelig opp og slik bare vi skal til en kompis på rølpefest liksom. De bruker kun kjoler og pumps til formal og prom."

Har du bare formulert deg feil?

Er ikke festene i USA litt mer chill, med vanlige klær og lite alkohol - de vil bare kose seg med vennene sine? Og i Norge pynter vi oss masse, drikker oss drita osv.

Er nysgjerrig på hvordan USA er, så må bare spørre! Liker bloggen din utrolig godt forresten.

Hedda

01.nov.2010 kl.20:01

Marthe Sofie: Selve FESTENE tar helt av her. Med "dress-up-parties" mente jeg vel egentlig mer temafester, altså at man får en beskjed som sier "dress up as a rocker/in pink/in bikini" osv. Ikke dress-up som i å stæsje seg opp. Det er mye mer chill med tanke på klær og slikt ja, men jeg mente at de tar mer av med tanke på at folk kommer med pistoler, politiet kommer HVER gang, folk doper seg og slikt. I norge drikker man seg drita og thats it liksom.

Elita

29.nov.2010 kl.14:50

Kjempemorro og lese for ei ung 2barnsmor som trolig aldri kommer til og få reist til usa.. men kommer virkelig til og anbefale barna mine til og blir student i utlandet og reise masse.

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits