Svar paa sporrerunde - om skolen, hverdagen og afs.

Dato: 28.aug.2010 | Tid: 01:59 |
Hvordan kommer du deg paa skolen om dagene?
Theresa kjorer. Hun er 16 aar og har lappen. Hver morgen er vi begge alltid ute i siste liten, saa det ender med at vi  bokstavlig talt kjorer i 120 km/h til skolen. Men det er jo for saa vidt greit, det er jo breie landeveier her, og det skjer vel en gang i maaneden at det kommer en bil imot.

Naar staar du opp om morgenen?
Til vanlig staar jeg opp klokka 06.15, ettersom vi maa dra hjemmefra klokka 07.20. Dessuten forventer Mom at alle skal vere ferdigdusjet og klar til frokost klokka 07.00. De dagene Theresa har zero period (altsaa en unodvendig time for skolen egentlig starter), maa jeg staa opp klokka 05.15, siden vi maa kjore 06.20.

Kan du fortelle hvordan de forskjellige klassene er, hvordan du opplever aa vere i de?
US History-klassen min er kjempebra, og jeg har Natalie i den, saa det er favorittklassen min. Piano-klassen min er helt forferdelig, haha. Det STINKER en blanding av daarlig aande, kaffe og leverpostei inni rommet, og hele klassen er veldig saann... hva skal jeg si.... folk med alle mulige haarfrisyrer og haarfarger, folk kler seg veldig spesielt og er generelt ganske saeregne. Accounting (matte)-klassen min er grei nok, bortsett fra at nivaaet er ekstremt lavt. I dag spurte lereren hvor mange uker det var i et aar, og jeg var den eneste som kunne det. Aerobicsklassen min er artig de gangene airconditionen virker og vi ikke har BLODharde timer, jeg elsker jentene der. Jeg og Natalie faar alltid latterkrampe av ovelsene og ikke minst videoene, haha. Economics-klassen er artig fordi jeg har to syyykt artige helt morke gutter ved siden av meg. I gaar fikk jeg en note fra han ene hvor det stod "can i have your number? check yes or no", saa var det to bokser jeg kunne krysse av. Er forresten den eneste hvite i den klassen.Til slutt har jeg engelsk, og den klassen liker jeg VELDIG godt. Liker alle folkene i klassen, lereren er fantastisk og stoffet er interessant!

Har du faatt deg noen venner enda?
Jaa, de jeg "henger" med paa skolen er stort sett Danielle og gjengen hennes, Natalie, og Shari og gjengen. 

Hva gjor du om dagene?
Jeg staar opp, spiser frokost med familien klokka 07.00, drar paa skolen, kommer hjem, spiller litt piano, sitter paa PCn, tar bilder, koser med valpene, henger rundt omkring i huset, gjor lekser, spiser middag og sover. Veldig spennende......

Gaar du og Adrian (kjeresten til sostra di) i samme klasse?
Det er ikke bare 1 klasse her, vi er aldri sammen med den samme gruppa, men han er i engelskklassen min.
Har AFS vert bra saa langt?
Jeg har mine meninger om AFS Norge ihvertfall, uten at jeg skal uttale meg saa mye om det. Synes de gjor ting paa en veldig vrien maate, og synes det var ALT for mye papirarbeid som maatte scannes inn og alt. Hallo people, vi lever i 2010, teknologi har blitt oppfunnet liksom. AFS her i USA, derimot, (ihvertfall lokallaget) har vert helt fantastiske, og jeg har blitt utrolig glad i de.

Tar du norsk som privatist mens du er paa utveksling, eller skal du ta om 2.aaret naar du kommer hjem?
Ingen av delene. Jeg slipper aa ha norsk dette aaret, og kan likevel begynne paa 3.aaret naar jeg kommer hjem.

Hvordan var sokeprosessen?
Et helvete, om jeg skal si det rett ut.

Har det vert prom night? Dro du ikke?
Prom er ikke for til jul.

Har du vært på overnattings-greia enda? I så fall, hvordan gikk det?
Jeg var syk den kvelden det skulle vere, saa jeg ble hjem (typisk).

Hvordan er timene på skolen? mener ikke hva du har, men hvordan er det for deg?
Selve stoffet er lett, men i economics-timene mine har jeg problemer med aa forstaa alle begrepene. Forstaar jo ikke slike begrep paa norsk engang, haha..

Snakker du bare engelsk?
Jepp! Noen ganger glemmer jeg meg helt og begynner aa snakke norsk til folk da. Smetter inn noen norske ord her og der osv. I dag spurte jeg Theresa "were you fornoyd with your game today?"......

har du andre venninner som er på utvekslingsår med blogg? :-)
Ja, www.monicainusa.blogg.no (hun er i Ohio) og www.maarthem.blogg.no (hun er i Argentina).

Fikk du venner på skolen fort, eller tok det litt tid?
Det tok tid... Det er ikke bare lett aa gaa bort til folk og sporre dem om du kan henge med dem, selv om det faktisk er det du maa gjore.

har du tenkt til å ta førerkortet der nede/går det an?
Det er egentlig ikke lov, men maaange utvekslingsstudenter gjor det likevel, fordi det er saa billig, og fordi det tar saa kort tid. Jeg har ikke tenkt aa gjore det, for man blir sendt hjem om man blir oppdaget.

hva synes amerikanerne er det rareste du har fortalt om norge?
At vi ikke har In N Out, at vi ikke har drive-thrus og at vi spiser middag rundt 15-16 hver dag. Her spiser vi aldri middag for 19.00.

hvordan er folk på skolen, går de i amerikanske klær og har slike spesielle skap og slikt?
Amerikansk stil, hva kan jeg si... Jeg ser mye rart. Slengbukser, alle mulige farger paa klerne, folk gaar med ridestovler paa skolen (og cowboysko med saann jernstjerne paa). Stilen er myyye bedre i Europa, kan jeg ihvertfall si. Vi har egne lockers (skap), ja.

Hvor mye har du måttet betale for å reise på utvekslingsår med det byrået du valgte?
Inkludert alle legetimer, vaksiner osv som har kommet i tillegg, har mamma og pappa betalt i underkant av 90 000kr for dette aaret. Saa kommer lommepengene i tillegg!

Går du på skole med andre utvekslingsstudenter?
Nei, jeg er den eneste paa skolen.

hvordan foregår smalltalken der borte? hva svarer du når de sier; hi how are you?
Naar folk jeg ikke kjenner snakker til meg, spor de som regel "hi, how are you?" (da svarer jeg bare "i'm good, how are you?", saa spor de hva jeg heter, hvor jeg er fra, saa kommer alle dumme sporsmaalene om Norge, saa spor de om jeg kjenner de og de som bor der og der i Norge ("do you know Ola from Oslo?" saa svarer jeg "OH YEEES OF COURSE!! DO YOU KNOW SARAH FROM AMERICA?" neida...).

har du fått noen venner du betror deg til der borte?
Ja, snakker om det meste med Danielle (Dani), Adrian og Natalie.

Får dere lov til å drikke alkohol og dra på fester?
Niks, man blir sendt hjem om man blir oppdaget. "ONLY IF YOU GET CAUGHT" har jeg hort tusen ganger, men man vet aldri om folk er dryge nok til aa sladre til AFS.

Hvor lange er skoledagene, når begynner og slutter de?
Mandager, onsdager og fredager begynner de 07.55 og er ferdig 14.55. Tirsdager og torsdager begynner de 06.55 og er ferdig 14.55.

Hvordan var første skoledag, kan du fortelle litt om den?
Forste skoledag var ekstremt pinlig.. Det var ekkelt, jeg var veldig ensom og jeg graat en del. De forste dagene er helt forferdelige, det tror jeg de er til alle.

Hvem er du mest sammen med i skoletid og fritid?
Paa skolen er jeg mest med Dani og Natalie, paa fritiden er jeg sammen med Adrian eller Theresa. Har ikke blitt helt slik at jeg finner paa ting med venner riktig enda, men det blir etter hvert.

Trives du på skolen?
Baade ja og nei, alt er saa annerledes, og lererne tar ikke hensyn i det hele tatt. Dagene gaar MYE fortere her enn i Norge da, og det er jo bra.

Er det mange som ser\stirrer på deg ?
Haha, ja, folk her glaner helt sinnssykt!

Er det noen som har gitt uttrykk for å ikke like deg på skolen?
Nei, egentlig ikke.

har du blitt ordentlig kjent med hun populære som Adrian introduserte deg for?
Nei, har ikke det enda, for vi har bare 1 time sammen.

får du en del blikk av gutter? Evt. jenter? Hvordan opplever du det?
Ja, jeg faar det.. Synes bare det artig, selv om det ogsaa kan vere irriterende til tider, naar enkelte scanner deg fra topp til taa og glaner deg intenst inn i oyene.

Har engelsken blitt bedre?
Den forbedres fra dag til dag, etter hvert som jeg lerer nye ord og maater aa formulere setninger paa. Noe som irriterer meg er at i ALLE aar faar vi trykt inn i hodet paa skolen at det heter "SHE IS" og "THEY ARE", og her sier folk KUN "there IS three girls in my biology class" og "is there any eggs in the fridge?"...

angerer du på at du reiste med afs, med tanke på alt klusset med vertsfamilie?
Nei, det gjor jeg ikke. Det hadde ikke nodvendigvis blitt bedre med en annen organisasjon.

Er ikke sikker du vet noe om dette, men går det an å ta et år i USA når jeg går media, eller må jeg gå allmenn? Vet du i så fall noen alternativer der jeg kan gå et år i utlandet og få godkjent år på medialinja? :)
I forifjor dro ei jente fra media paa min skole til USA paa utveksling, og hun fikk skoleaaret godkjent. Du maa bare finne ut om skolen din i USA har de fagene du trenger. Kan hende du maa ta opp noen fag naar du kommer hjem da, altsaa ta de privat utenom skolen! Vanskelig aa finne en skole med fotofag osv., men de fleste amerikanske skoler har klasser som gaar ut paa aa redigere bilder, ta bilder ute i naturen, jobbe med year book osv.

Hvordan er AFS når du er i USA? Hjelper de deg og følger opp opp du trenger hjelp?
Det er AFS USA som tar over saa snart jeg kommer hit. Jeg har en "liaison", altsaa en kontaktperson, som jeg kan ringe naar som helst. Hun ringer meg en gang i maaneden og horer hvordan det gaar. Ellers har jeg maaange fra lokallaget som har sagt at jeg kan komme og overnatte hos de noen netter, ringe naar det skulle vere osv, hvis jeg trenger det. De har vert helt fantastiske, og utrolig stottende og motiverende. Det var de som fikk meg til aa heve hodet og innse at jeg virkelig maa prove for at dette aaret skal gaa bra.

hvor høy er du? :))
168cm.

14 kommentarer

eliseusa

28.aug.2010 kl.03:03

Jeg er som sagt i Georgia! Og kjæresten min er hjemme, så ser hvordan du har det. det er jæævlig

Marthe

28.aug.2010 kl.04:43

blogspot.com takk ;€

Skjønner litt hva du mener med at du ikke har blitt godt nok kjent med folk til å henge med de på fritiden osv. Har det sånn selv her også, regner med det kommer etterhvert ;-D

sofie

28.aug.2010 kl.10:21

hei, lurte bare på hvor du er ? :)

aina

28.aug.2010 kl.11:16

Utrolig bra svart :)

Karianne

28.aug.2010 kl.11:46

Det fins da drive-thrus i Norge? :-)

28.aug.2010 kl.12:55

det finnes MANGE drive Thru` i Norge. Bare så det er sagt :-) Middag kl 15.00 har jeg ALDRI vært borti??? Folk med foreldre som jobber vanlig dager (altså fra 08.00-16.00) har som oftest ikke middag før 17.30- 18.00..... kommer fra langt utpå bygda du eller?;)

Jorunn

28.aug.2010 kl.13:12

Dette klarer du helt fint Hedda, godt å lese at det virker som ting går litt bedre. Jeg har skikkelig troen på deg og tror ikke du vil angre på dette året!! ;) Stå på..

Vi har forresten drive-thrus i Bergen, men det finnes sikkert ikke mange av dem i Norge, vi har jo tross alt bare en (så vidt jeg vet, hehe..) i Norges nest største by...

Kos deg videre.. ;)

Hilde

28.aug.2010 kl.17:31

Mc Donalds har jo drive thru i Norge da :) Å jeg misunner deg, har så lyst å reise til USA sånn som du, men vet ikke om jeg tør, tenk om familien ikke hadde likt meg liksom eller jeg ikke hadde trives.. :S Sånne ting tenker jeg på.. Har du tenkt sånn også eller ? Bra svart :)

28.aug.2010 kl.17:34

kjempe bra svart!:-)))

lykke til videre, hedda!

Hedda i California

28.aug.2010 kl.19:29

Anonym: Ok, superviktig aa henge seg opp i det! Er fra Kristiansund (kall det bygda om du vil) og vi har i hvertfall ikke drive-thrus. Mamma jobber vanlige dager, hun jobber 07.30-15.00, og vi har alltid middag mellom 15.30 og 16.00. Jeg svarer etter hva MIN familie gjor, ikke hva den gjennomsnittlige nordmann gjor, selv om jeg vil tro at den gjennomsnittlige nordmann spiser klokka 16.00.

Hannah : ))

29.aug.2010 kl.12:38

Bra svart hedda

jenni

29.aug.2010 kl.17:47

kjempebra blogg! alltid veldig underholdende å lese den. godt å høre at du har det bedre, lykke til videre :)

Lisbeth 'Pixie'

02.sep.2010 kl.01:22

Tror grunnen til hvorfor enkelte reagerte på at du sa man pleier å spise rundt 15-16, fordi det er ytterst sjeldent, og jeg må si selv at jeg har aldri vært borti noen som spiser så tidlig! :) De fleste som jobber og går på skole er ikke hjemme før i 16-17 tiden.

Også tror jeg at det er på grunn av hvordan du formulerte det. Det høres ut som som du sier at slik gjør ALLE i Norge ;P Folk er litt patriotiske av seg vettu :P Vil ikke at Amerikanere som veit alt for lite om resten av verden, skal få ett enda mer skeivt syn på verden :)

min mening

19.jan.2011 kl.00:21

jeg spise middag kl.4 såe.. TIL DEG MED KOMMENTARENLENGEROPP

Skriv en ny kommentar

Hedda i California

17, Kristiansund

Jeg reiser på utveksling til California skoleåret 2010/2011 med AFS.

Kontakt meg på hedda.123@hotmail.com hvis du lurer på noe.

Hjemreise:


bloglovinhits